5 belangrijke plugins voor je WordPress website

5 plugins die niet mogen ontbreken op je WordPress website

Een belangrijke reden dat WordPress zo flexibel is, is de enorme keuze uit diverse plugins. Heel kort gezegd is een plugin een pakketje code dat je toe kunt voegen aan je WordPress installatie, zodat je extra functionaliteiten krijgt. Klinkt een beetje eng misschien, maar het is echt super eenvoudig.

Plugins zoeken en installeren

  • Ga in je dashboard naar de “Plugins” tab
  • Klik op “Nieuwe plugin”, je opent dan de zogenaamde WordPress repository.
  • Typ in het zoekveld de naam in van de plugin die je wilt installeren.
  • Klik op “Nu installeren”
  • Klik op “Activeren”

Als je een plugin download van een andere website kun je deze als zip.bestand uploaden als ‘Nieuwe plugin’ in de plugin tab van je WordPress dashboard.

Sommige plugins zetten zelf een snelkoppeling in de balk aan de linkerkant van je dashboard. Hier kun je de instellingen bewerken. Geen snelkoppeling? Dan kun je het via je plugin overzicht doen. (soms hoef je overigens ook niets meer in te stellen).

Met plugins kun je het zo gek maken als je wilt. Houdt er wel altijd rekening mee dat je er niet teveel installeert, het kan je website vertragen. Sommige plugins heb je echt wel nodig om je website beter te laten functioneren.

De 5 plugins die een goede basis vormen voor jouw WordPress website

Rank Math SEO

Rank Math SEO plugin

Rank Math heeft dé plugin om de SEO (zoekmachine optimalisatie) binnen je website te regelen. Je kunt eenvoudig per pagina, bericht of project de titel, meta omschrijving en je zoekwoorden invullen. Door middel van groene vinkjes geeft de plugin precies aan wat goed is, of nog verbetering nodig heeft. Ook geeft de plugin met een score van 0-100 en een bijbehorende kleur (rood, oranje en groen) aan hoe het met de SEO gesteldheid van je pagina of bericht is. Volg de aanwijzingen en je bent een heel eind op weg. (Voor echt goede optimalisatie is er uiteindelijk wel iets meer nodig, maar je bent al een heel eind goed op weg als je in de groene zone zit.)

Rank Math heeft nog veel meer handigheidjes en functies waarover je meer kunt lezen in het artikel: Rank Math: de beste en fijnste WordPress SEO plugin? (Review)

De seo plugin is nog niet heel lang op de markt, maar heeft zeker de laatste tijd enorm aan populariteit gewonnen. Voor ik eind 2019 Rank Math ontdekte maakte ik gebruik van de Yoast Seo plugin. Deze is nog steeds heel populair en wordt van de beschikbare seo plugins het meeste gedownload.

Wordfence Security

WordFence Security

Helaas is er best een grote groep mensen die het leuk vinden om websites aan te vallen en te hacken. Als het je overkomt: ellende! Een plugin die actief zijn best doet om deze hackers buiten de deur te houden en te blocken is de WordFence Security plugin. Volledig gratis te gebruiken en met meer dan 2 miljoen downloads enorm populair. Je kunt zelfs complete landen blocken (vanuit Rusland en het voormalig Oostblok zijn er nogal veel hackers actief). Er is ook een Premium versie voor nog meer mogelijkheden.

Smush Image Compression and Optimization

Smush Image Compression and Optimization

Als je afbeeldingen op je website zet is het allereerst belangrijk dat deze geoptimaliseerd zijn. Maak ze eerst op het formaat waarop de website ze laat zien. (Juiste breedte en hoogte in pixels en op 72 dpi). Daarnaast is het belangrijk om compressie toe te passen. Kort gezegd betekent dit dat er pixels met soortgelijke informatie eromheen gevoegd worden. Je foto wordt daardoor iets minder van kwaliteit, maar ook een stuk lichter, zodat het de laadtijd van je website ten goede komt. Op een beeldscherm is deze vermindering nauwelijks te zien. Als je de Smush plugin geïnstalleerd hebt, past hij automatisch deze compressie toe op alle foto’s die je via de mediabibliotheek upload.

Fastest Cache

WP Fastest Cache

Als iemand een pagina van jou website bezoekt, moet er heel wat gebeuren om deze op het scherm te laten zien van de bezoeker. Alle informatie moet ingeladen worden, zoals teksten en afbeeldingen, maar ook de header en footer, contactformulieren en dergelijke. Dit kost tijd, en het kan even duren voordat deze informatie zichtbaar is. Een caching plugin zoals WP Fastest Cache zorgt ervoor dat al deze dynamische informatie na een bezoek aan de pagina statisch gemaakt wordt en als een html bestand voortaan opgeroepen wordt. Dit maakt de laadtijd van de pagina een stuk sneller.

Antispam Bee

Anti Spam Bee

Als je gebruik maakt van een reactieformulier onder je blogberichten, hebt je ook kans dat je daar spamberichten op binnenkrijgt. Vaak worden deze berichten door zogenaamde spambots automatisch geplaatst. Je kunt hiervoor een CAPTCHA toevoegen aan je formulier, waarmee de reageerder eerst moet bewijzen dat hij/zij “mens” is door middel van het invullen van bijv. een rekensom of het tellen van stoplichten op foto’s. (Zelf ben ik hier geen fan van, zeker niet van die afbeeldingen CAPTCHA’s, lees: irritant). Er zijn ook plugins die spam tegenhouden zoals Antispam Bee , een goed en gratis alternatief voor de Akismet plugin. Deze laatste staat overigens vaak standaard geïnstalleerd op een nieuwe WordPress installatie omdat dit een plugin is van Automattic, het bedrijf van de mede-oprichter van WordPress.

Voor alle bovenstaande plugins zijn er alternatieven te vinden. De hierboven genoemde zijn degenen die ik zelf naar tevredenheid gebruik op al mijn WordPress installaties. Ze zijn gebruiksvriendelijk en doen hun werk.

Maak jij al gebruik van bovenstaande of soortgelijke plugins op je website?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verder lezen?

Het beste WordPress theme kiezen voor je website, hoe doe je dat?

Een WordPress theme heb je nodig om je website aan de voorkant te kunnen laten zien. Hiermee bepaal je het voorkomen, het design en de uitstraling. Zie het als een auto, die bestaat uit de technische onderdelen om de auto te laten rijden en verder te laten doen wat...

Waarom het opbouwen van een mailinglijst zo belangrijk is

Veel ondernemers realiseren zich niet hoe belangrijk het opbouwen van een mailinglijst is als ze beginnen met hun bedrijf. Meestal ga je er pas over denken als je al een tijdje bezig bent en ziet hoeveel impact het bij anderen heeft op de groei van hun bedrijf…

WordPress geïnstalleerd? Dit kun je het beste als eerste doen

Het is je gelukt om WordPress te installeren en je staat te popelen om meteen aan de gang te gaan. Even wachten nog... Het is goed om even een paar dingen te doen voordat je verder gaat, je hoeft hier dan niet meer naar om te kijken. 1. Verwijder de voorbeeld content...

Wat is het verschil tussen een pagina en bericht in WordPress?

Regelmatig krijg ik de vraag wat nou het verschil tussen een pagina en een bericht is in WordPress. In eerste instantie zien ze er namelijk precies hetzelfde uit als je ze gaat maken. Of je nu op “nieuw bericht” of op “nieuwe pagina” klikt; je krijgt dezelfde WordPress editor te zien…

Rank Math en DIVI zijn nu eindelijk de perfecte match!

Het Divi thema met de Visual Builder is naar mijn mening het beste thema om je WordPress website mee te maken. Je kunt je webpagina's helemaal aan de voorkant bouwen en editen zodat je precies ziet wat je doet. Helaas was er nog geen goede oplossing om je SEO ook aan...

Bepaal het doel van je website met deze 5 voorbeelden

Veel ondernemers zien hun website als een doel op zich en hebben niet in de gaten dat een website juist een middel is om andere doelen te behalen. Als je exact weet wat het doel van je website moet zijn, kun je veel beter bepalen wat er op je website aanwezig moet zijn om je doelen te behalen.

Blogpost publiceren? Loop hem nog even na met deze checklist

Als je een blogpost geschreven hebt en de afbeeldingen geplaatst zijn, is het tijd om op ”publiceren” te drukken. Zelf voel ik dan altijd nog een lichte aarzeling. Is het nu echt wel goed zo? Is dit voor jou herkenbaar?

5 handige plugins om je Gutenberg block editor uit te breiden

Als je met de Gutenberg Block editor werkt, dan zul je hoogstwaarschijnlijk, net al ik (hoop ik), behoorlijk enthousiast zijn over wat je er allemaal mee kan. De editor blijft zich continue verbeteren en in iedere nieuwe WordPress update worden er weer toevoegingen en...

Back-up en herstel (of verhuis) je website met All-in-one WP Migration

Je bent even wat veranderingen aan het doen op je website of aan het updaten en het gaat mis. Er ontstaat ergens een conflict en de voorkant van je website ziet er ineens uit of er een storm over heen geraasd is. Of je ziet allemaal gekke dingen die er eerst niet waren, en die er ook niet horen te zijn. Paniek!

Welke bestandsformaten voor afbeeldingen zijn er, en hoe gebruik je ze op je website?

Zie je ze weleens voorbij komen? JPG, PDF, PNG, GIF, EPS, AI, TIFF, PSD? Allemaal verschillende bestandsformaten voor afbeeldingen. Wat de verschillen zijn en hoe je ze gebruikt lees je hieronder. (Er zijn ook nog andere bestandstypen, maar dit zijn de meest...

7 Stappen Voor Een Goede Voorbereiding Van Je Website

Schrijf je in om waardevolle tips & inspiratie te ontvangen. Je krijgt van mij de 7 stappen voor een goede voorbereiding cadeau!

7 stappen voor een goede voorbereiding van je website