Als je al met de Gutenberg Block editor werkt, dan zul je hoogstwaarschijnlijk, net al ik (hoop ik), behoorlijk enthousiast zijn over wat je er allemaal mee kan. De editor blijft zich continue verbeteren en ook in de laatste WordPress 5.3 update zijn er weer toevoegingen en verbeteringen gedaan.

Sinds de komst van de Gutenberg block editor zijn er een heel aantal plugin ontwikkelaars aan de slag te gaan om nieuwe blocks te ontwikkelen. Perfecte hulpmiddelen om je WordPress blogposts of pagina’s mooier en duidelijker op te kunnen maken. Ik heb 5 van deze plugins uitgelicht:

1. Kadence Blocks

kadence blocks gutenberg

Met Kadence Blocks werk je met secties en rijen waardoor je redelijk simpel een hele lay-out kunt maken. Nóg toffer is dat ze er al een heel aantal gemaakt hebben die je zo kunt kiezen. Het enige wat je hoeft te doen is teksten, foto’s, kleuren en iconen te veranderen en je hebt zo een hele pagina of mooi vormgegeven blogpost gemaakt.

2. Ultimate Addon Blocks

ultimate addons gutenberg 1
ultimate addons gutenberg

Deze plugin geeft een aantal mooie toevoegingen aan de Gutenberg block editor. Diegenen die ik zelf vaak gebruik zijn:

Icon list (zoals deze lijst)
Advanced columns
Hiermee kun je kolommen maken in een sectie met achtergrond kleur of afbeelding. Deze achtergrond kan je over de volle breedte laten lopen.
Call to action
Multi buttons
Meerdere buttons naast elkaar
Marketing button
Zie voorbeeld hieronder

3. Ultimate Blocks

ultimate blocks gutenberg

Ook deze Ultimate Blocks plugin geeft weer veel toevoegingen. Hiermee kun je bijvoorbeeld testimonials, Call to actions, tabs en een table of content toevoegen. Alles mooi vorm gegeven.

En Social share buttons:

4. Advanced Gutenberg

advanced gutenberg

Ook met de Advanced Gutenberg plugin krijg je weer veel toevoegingen. Veel zijn hetzelfde als in de plugins hierboven, maar dan in een net weer iets andere styling. In deze plugin zit ook een afteltimer.

5. Stackable

stackable gutenberg

Ook Stackable komt met een heel scala aan blocks die je toe kunt voegen aan je blogpost of pagina. Wat ik zelf aan deze plugin echt super vind, is dat je de mogelijkheid hebt voor ronde hoeken en het geven van een schaduw aan de elementen. Dat wat je echt aandacht wil geven, springt er op deze manier echt uit, zoals het voorbeeld hieronder.

Hier komt je call to action

Description for this block. Use this space for describing your block. Any text will do.

Wat erg handig is, is dat Stackable een aparte pagina heeft (via dashboard WordPress) waar je de verschillende onderdelen aan en uit kunt zetten. Dat wat je niet gebruikt zet je gewoon uit. Zo houd je een goed overzicht.

Bovenstaande plugins zijn er maar vijf uit een heleboel plugins die er op dit moment te verkrijgen zijn voor Gutenberg. Probeer er gewoon wat uit en kijk welke elementen je goed van pas komen en welke je mooi vindt.

Pin It on Pinterest

Share This