Ik heb 5 handige tools gevonden waarmee je de kleuren en kleurcombinaties voor je website kunt bepalen. Deze komen verderop in het artikel aan bod. Eerst heb ik nog wat extra informatie voor je over het gebruik van kleur voor je website (en huisstijl).

Waar moet je op letten bij het kiezen van kleur?

Kies een hoofdkleur die weergeeft waar je bedrijf voor staat

In het artikel “Welke kleuren kies je voor je huisstijl en website?” geef ik een beschrijving van de elementaire kleuren en het gevoel dat ze oproepen. Nog even in het kort:

  • Geel: optimisme, positivisme, vriendelijkheid, creativiteit, zelfvertrouwen, licht,  zonnig en nieuwsgierigheid
  • Oranje: veiligheid, vriendelijkheid, benaderbaar, creativiteit, warmte, plezier, levenskracht, vrolijkheid en passie
  • Rood: warmte, kracht, energie, passie, moed, opwinding, agressie en gevaar.
  • Groen: leven, natuur, rust, evenwicht, gezondheid, vrede, verfrissing, balans en herstel.
  • Blauw: spiritualiteit, vrijheid, geduld, toewijding, loyaliteit betrouwbaarheid en stabiliteit
  • Paars: luxe, kwaliteit, elegantie bewustzijn en rijkdom.
  • Roze: romantiek en vrouwelijkheid, liefde, rust en warmte.
  • Zwart: kwaliteit, elegant, rijkdom, stijl, macht en prestige
  • Grijs: veiligheid, volwassenheid en betrouwbaarheid
  • Wit: onschuldig, puur, helderheid, zuiverheid, eenvoud en hygiëne

Naast deze elementaire kleuren bestaan er enorm veel kleurvarianten. Dit heeft ermee te maken dat kleuren eigenlijk lichtstralen zijn die op verschillende golflengtes zitten. Doordat een voorwerp vaak meer dan één golflengte terugkaatst, zien wij ontelbaar veel kleuren. (Bron: leerwiki.nl)

Zorg dat de kleuren in de presentatie van je bedrijf overal gelijk zijn

Met andere woorden: zorg voor een duidelijke huisstijl en laat deze terugkomen in je logo, briefpapier, website en reclame,- en marketing uitingen. Door het consequent doorvoeren van je kleuren, lettertypes etc. bouw je aan een herkenbaar merk. 

Voeg 1 of 2 accentkleuren toe aan je kleurenpalet

Gebaseerd op de hoofdkleur die je gekozen hebt, kies je nog 1 of 2 kleuren om je kleurenpalet compleet te maken. Dit kunnen accentkleuren zijn die dicht bij je hoofdkleur liggen, bijvoorbeeld een donkere of een lichtere variant. Het is echter ook aan te raden om een complementaire kleur te kiezen om kleurcontrast te bieden. Deze wordt vaak gebruikt voor bijvoorbeeld buttons en Call to Actions, zodat ze goed opvallen en ervoor zorgen dat bezoekers tot actie over gaan.

De onderstaande online tools zijn makkelijke hulpmiddelen voor het kiezen van je hoofdkleur, accentkleuren en complementaire kleuren.

Kies je kleuren met deze tools:

1. Picular

Picular is een soort Google voor kleuren. Je typt een woord of begrip in, bijv. milieu en het programma geeft je een kleurenpalet. Ik heb het zowel met Nederlandse als Engelse begrippen getest, en beide zijn mogelijk. De Engelse begrippen zijn voor mijn gevoel echter wat nauwkeuriger in de kleurenvoorstellen.

2. Material Design

Material Design geeft een aantal kleurenpaletten met zowel hoofdkleuren als de kleurenvarianten hiervan. De Hex (#) codes staan erbij. Deze kun je kopiëren en in de kleureneditor van je website plakken.

3. Adobe Color CC

Adobe heeft een handig kleurenwiel bedacht om te komen tot een goed kleurenpalet. Je kunt hier ook een afbeelding inladen en het programma zoekt er dan de passende kleuren bij. Superhandig!

4. Colorion

Colorion geeft in ontelbare kleurpaletten voorbeelden van kleuren die goed bij elkaar passen. De #code kun je eenvoudig kopiëren door op de kleur te klikken. De paletten zijn verdeeld in 3 hoofdgroepen: full color, material design en flatui design

5. Awwwards.

Awwwards. is een website vol met voorbeelden van webdesign waarop gestemd kan worden. Ze hebben ook een sectie voor trendy kleurencombinaties voor op het web waar je inspiratie op kan doen voor de kleuren op je website.

Met een combinatie van persoonlijke voorkeur, kijken naar wat anderen in jouw branche doen en de bovenstaande hulpmiddelen moet het je zeker lukken om de juiste kleuren te bepalen voor je website en je hele huisstijl.

Succes!

Schrijf je in om waardevolle tips & inspiratie te ontvangen en je krijgt van mij de 7 stappen voor een goede voorbereiding cadeau!

 

Deze 7 stappen zijn een must in je voorbereiding als je gaat voor een goede en succesvolle website.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Heb ik je kunnen helpen met deze informatie?

Deel deze post op Social Media zodat anderen er ook iets aan hebben.