Een belangrijke reden dat WordPress zo flexibel is, is de enorme keuze uit diverse plugins. Heel kort gezegd is een plugin een pakketje code dat je toe kunt voegen aan je WordPress installatie, zodat je extra functionaliteiten krijgt. Klinkt een beetje eng misschien, maar het is echt super eenvoudig.

Plugins zoeken en installeren

  • Ga in je dashboard naar de “Plugins” tab
  • Klik op “Nieuwe plugin”, je opent dan de zogenaamde WordPress repository.
  • Typ in het zoekveld de naam in van de plugin die je wilt installeren.
  • Klik op “Nu installeren”
  • Klik op “Activeren”
  • Sommige plugins zetten zelf een snelkoppeling in de balk aan de linkerkant van je dashboard. Hier kun je de instellingen bewerken. Geen snelkoppeling? Dan kun je het via je plugin overzicht doen. (soms hoef je overigens ook niets meer in te stellen).

Met plugins kun je het zo gek maken als je wilt. Houdt er wel altijd rekening mee dat je er niet teveel installeert, het kan je website vertragen. Sommige plugins heb je echt wel nodig om je website beter te laten functioneren.

De volgende 5 plugins zijn voor mij altijd een basis voor iedere website die ik maak:

De 5 plugins die niet mogen ontbreken op je WordPress website

Yoast SEO

Yoast SEO

Yoast heeft dé plugin om de SEO (zoekmachine optimalisatie) binnen je website te regelen. Je kunt eenvoudig per pagina, bericht of project de titel, meta omschrijving en je zoekwoorden invullen. Door middel van rode, oranje en groene bolletjes geeft de plugin precies aan wat goed/niet goed is, of nog verbetering nodig heeft. Volg de aanwijzingen en je bent een heel eind op weg. (Voor echt goede optimalisatie is er uiteindelijk wel iets meer nodig, maar je bent al een heel eind goed op weg als je “bolletjes” groen zijn).

Naast suggesties over de SEO op je pagina geeft deze plugin je ook een leesbaarheidsanalyse van je teksten.

Wordfence Security

WordFence Security

Helaas is er best een grote groep mensen die het leuk vinden om websites aan te vallen en te hacken. Als het je overkomt: ellende! Een plugin die actief zijn best doet om deze hackers buiten de deur te houden en te blocken is de WordFence Security plugin. Volledig gratis te gebruiken en met meer dan 2 miljoen downloads enorm populair. Je kunt zelfs complete landen blocken (vanuit Rusland en het voormalig Oostblok zijn er nogal veel hackers actief).

Smush Image Compression and Optimization

Smush Image Compression and Optimization

Als je afbeeldingen op je website zet is het allereerst belangrijk dat deze geoptimaliseerd zijn. Maak ze eerst op het formaat waarop de website ze laat zien. (Juiste breedte en hoogte in pixels en op 72 dpi). Daarnaast is het belangrijk om compressie toe te passen. Kort gezegd betekent dit dat er pixels met soortgelijke informatie eromheen gevoegd worden. Je foto wordt daardoor iets minder van kwaliteit, maar ook een stuk lichter, zodat het de laadtijd van je website ten goede komt. Op een beeldscherm is deze vermindering nauwelijks te zien. Als je de Smush plugin geïnstalleerd hebt, past hij automatisch deze compressie toe op alle foto’s die je via de mediabibliotheek upload.

Fastest Cache

WP Fastest Cache

Als iemand een pagina van jou website bezoekt, moet er heel wat gebeuren om deze op het scherm te laten zien van de bezoeker. Alle informatie moet ingeladen worden, zoals teksten en afbeeldingen, maar ook de header en footer, contactformulieren en dergelijke. Dit kost tijd, en het kan even duren voordat deze informatie zichtbaar is. Een caching plugin zoals WP Fastest Cache zorgt ervoor dat al deze dynamische informatie na een bezoek aan de pagina statisch gemaakt wordt en als een html bestand voortaan opgeroepen wordt. Dit maakt de laadtijd van de pagina een stuk sneller.

Antispam Bee

Anti Spam Bee

Als je gebruik maakt van een reactieformulier onder je blogberichten, hebt je ook kans dat je daar spamberichten op binnenkrijgt. Vaak worden deze berichten door zogenaamde spambots automatisch geplaatst. Je kunt hiervoor een CAPTCHA toevoegen aan je formulier, waarmee de reageerder eerst moet bewijzen dat hij/zij “mens” is door middel van het invullen van bijv. een rekensom of het tellen van stoplichten op foto’s. (Zelf ben ik hier geen fan van, zeker niet van die afbeeldingen CAPTCHA’s, lees: irritant). Er zijn ook plugins die spam tegenhouden zoals Antispam Bee , een goed en gratis alternatief voor de Akismet plugin. Deze laatste staat overigens vaak standaard geïnstalleerd op een nieuwe WordPress installatie omdat dit een plugin is van Automattic, het bedrijf van de mede-oprichter van WordPress.

Voor alle bovenstaande plugins zijn er alternatieven te vinden. De hierboven genoemde zijn degenen die ik zelf naar tevredenheid gebruik op al mijn WordPress installaties. Ze zijn gebruiksvriendelijk en doen hun werk.

Maak jij al gebruik van bovenstaande of soortgelijke plugins op je website?

Verder lezen?

Pin It on Pinterest

Share This