Mailchimp heeft besloten om per 15 mei 2019 veranderingen aan te brengen in de abonnementen. Dit heeft voornamelijk voor de gratis versie best wel wat consequenties.
Toen ik startte met mijn bedrijf heb ik voor het opbouwen van mijn e-maillijst en het versturen van nieuwsbrieven de ideale oplossing gevonden in het e-mail marketing programma Mailchimp. Het is zeer gebruiksvriendelijk en de gratis versie (tot 2000 inschrijvers) had behoorlijk veel mogelijkheden zoals:
- Het onbeperkt aanmaken van verschillende lijsten met abonnees
- Gebruik maken van segmenten en tags binnen deze lijsten
- Het opzetten van automatische e-mail campagnes
- Gebruik maken van een ruime keuze aan lay-outs en thema’s om je nieuwsbrieven mee op te maken
Lees ook: Waarom het opbouwen van een mailinglijst zo belangrijk is
Veranderingen voor de gratis versie van Mailchimp
Je hebt nog maar één lijst tot je beschikking
Waar het voorheen mogelijk was om verschillende e-maillijsten te maken, is deze nu beperkt tot maar één lijst. De lijsten heten overigens geen “lists” meer maar zijn onlangs “audience” geworden. Zelf maak ik gebruik van verschillende lijsten die gekoppeld zijn aan hun eigen opt-ins. Dit heb ik zo opgezet omdat ik dan per lijst een geautomatiseerde mailing kon maken.
Als je nu gebruik maakt van de gratis versie en al verschillende lijsten hebt mag je ze volgens mij blijven gebruiken. Géén idee of ze dit alsnog op een later tijdstip gaan veranderen. Als je nog gaat starten met Mailchimp ben je in ieder geval beperkt tot het maken van één lijst (audience). Voor mij is het ook niet mogelijk om nog nieuwe te maken.

De uitschrijvers worden opgeteld bij je totaal aantal abonnees
Voorheen werden alleen de inschrijvers geteld en hoefde je niets te betalen tot 2000 abonnees op je e-maillijst. Met het nieuwe gratis plan worden ook diegenen meegeteld die zich uitgeschreven hebben òf die nog moeten bevestigen via de mail. (bij opt-ins). Kom je hiermee over de 2000 inschrijvers (en dus moet gaan betalen) heeft Mailchimp wel de oplossing om deze “unsubscribers” te archiveren. Niet een hele handige oplossing, maar waarom zou je gaan betalen voor inschrijvers die je niet (meer) mag mailen?
Automatische e-mail campagnes zijn nu beperkt tot maar één mail
Een serie automatische e-mails voor opvolging versturen gaat niet meer in de gratis versie. Je kunt één automatische mail (bijv. een welkomsmail of verjaardagswensen) sturen en that’s it! Bye bye funnels… Wil je graag series automatische mails blijven versturen, dan zul je moeten upgraden naar een betaalde versie.
Je hebt nog maar een paar lay-outs en thema’s ter beschikking
In de nieuwe gratis versie kun je nu nog kiezen uit zo’n 4 lay-outs en 4 thema’s om je nieuwsbrief mee te starten (snel geteld). Voorheen kon je gratis gebruik maken van alle lay-outs en thema’s van Mailchimp.

Lees ook: Laposta of Mailchimp: welke kies jij om gratis nieuwsbrieven te versturen?
Conclusie
Mailchimp bood tot nu tot veel mogelijkheden in de gratis versie en dit was een ideale manier voor de startende of groeiende ondernemer om goedkoop (gratis) te starten met e-mailmarketing. Nog steeds is Mailchimp een prima oplossing om gratis te starten, alleen zijn ze hierin nu een stuk beperkter geworden. Ik kan ze overigens geen ongelijk geven dat ze over zijn gegaan op nieuwe abonnementsvormen en hun verdienmodel veranderd hebben. Na lange tijd zaaien is het dan ook tijd om wat meer te oogsten.
Zelf zit ik voorlopig nog niet aan mijn 2000 inschrijvers, en als ik mijn lijsten gewoon kan behouden, blijf ik gebruik maken van Mailchimp. Als ik mijn e-mailmarketing verder uit wil bouwen, zal ik ook zeker andere aanbieders gaan vergelijken zoals ActiveCampaign, MailBlue of Autorespond.
Een volledig overzicht van de nieuwe abonnementen van Mailchimp vind je op hun website
Toevoeging 28 mei 2019: Nadat ik wat andere aanbieders ben gaan onderzoeken kwam ik uit bij Laposta. Deze hebben voor de gratis versie (tot 2000 abonnees) nog alles wat Mailchimp voorheen ook had. Daarbij is de software enorm gebruiksvriendelijk èn in het Nederlands, wat ikzelf een enorme pré vind. Hierdoor heb ik besloten om helemaal over te gaan op Laposta.

Online training
Snel en eenvoudig nieuwsbrieven maken met Laposta
In deze training laat ik je in duidelijke video’s zien hoe je Laposta optimaal kunt gebruiken voor het versturen van jouw mailings en nieuwsbrieven. Vanaf het aanmelden voor het programma tot en met het lezen en interpreteren van de verzend gegevens.
Hoi Monique, ik werk met het emailprogramma van LaPosta. Jaren geleden al verkozen boven Mailchimp. Zelfde functionaliteiten als Mailchimp (oeps… maar nu dus niet meer zoals ik in je blog lees?). Heb al meerdere gebruikers enthousiast gemaakt, dus wellicht de moeite van het bekijken waard?
Hoi Silvie, ik heb inderdaad al vaker positieve verhalen gehoord over LaPosta. De reden waarom ik Mailchimp (nog) verkies is dat het zo goed integreert met veel andere software en plugins. Ik gebruik bijv. Bloom voor mijn opt-ins en deze werkt niet met LaPosta. Ik moet wel zeggen dat ik het heel lastig vind dat de automatische mailserie er nu af is bij Mailchimp. Dus ik ga inderdaad verder kijken… of betalen…. 🙂
Hoi Monique,
ja het moet wel optimaal werken samen. Succes met het vinden van de voor jouw juiste oplossing! Ben benieuwd naar de uiteindelijke uitkomst.
Laposta dus….. 🙂
Hoe kan je de e-mail adressen uit Mailchimp overzetten naar Laposta?
Hallo André, in mijn online training ‘Snel en eenvoudig nieuwsbrieven maken met Laposta’ heb ik gisteren een gratis proefles opengesteld. Toevallig is dat de module die gaat over het overzetten van je contacten vanuit Mailchimp. Toegang kun je hier aanvragen: https://laposta.nl/f/ssatbqfr7atq