Hoe kies je een goede domeinnaam voor je website?

Hoe kies je een goede domeinnaam voor je website?

Het kiezen van een goede domeinnaam voor je website is belangrijk. Het wordt een onderdeel van je naamsbekendheid en herkenbaarheid. Het is daarom goed om hier eens uitgebreid de tijd aan te besteden. Waar moet een goede domeinnaam eigenlijk aan voldoen?

Kies de goede extensie

Kies als extensie in eerste instantie voor de afkorting van een land. Als je zaken doet in Nederland is het logisch om voor de .nl extensie te kiezen. Dit is goed voor zowel de herkenbaarheid als de vindbaarheid. Wil je internationaal zaken gaan doen? Kies dan voor een .com of een .eu extensie. Wil je voor zekerheid gaan? Leg ze dan alledrie vast, zo voorkom je dat een concurrent dezelfde naam vast gaat leggen met een andere (belangrijke extensie). Je kunt deze andere domeinnamen dan doorlinken naar je .nl website, zo komen ze altijd bij jou terecht. Inmiddels zijn er tegenwoordig ruim 300 andere extensies beschikbaar zoals bijvoorbeeld .biz en .club. Deze kun je (nog) links laten liggen, zij hebben nog te weinig professionaliteit en geloofwaardigheid opgebouwd.

Kies een naam die past bij wat je doet

Als je bijvoorbeeld bestek verkoopt, probeer dit woord dan ook te gebruiken in je domeinnaam, bijv. goedkoopbestek.nl. Een combinatie van je familie-, bedrijfsnaam met je product kan ook; bijv. bruinsmabestek.nl

Hoe korter hoe beter

Kies één woord of een korte zin. Dit is veel makkelijker uit te spreken en te onthouden, bijv. bol.com. Iedereen kent deze naam, terwijl deze niets te maken heeft met de producten die ze verkopen.

Gebruik géén streepjes

Mensen onthouden niet goed of er nu een streepje in de naam moest en waar dat dan moet staan. In een persoonlijk gesprek of aan de telefoon ben je ook iedere keer het streepje uit aan het leggen als je je webadres noemt. Daarnaast wordt een domeinnaam met streepjes erin een beetje als “minderwaardig” ervaren. Vaak wordt een domeinnaam met een streepje namelijk vastgelegd als de naam zonder het streepje niet meer vrij is (en dus een concurrent behoort). Wordt jouw “webadres” getypt zonder streepje, komt de bezoeker dus automatisch op de website van je concurrent.

Zorg voor een duidelijke spelling

Namen met een populaire spelling (verbastering) van het origineel, zoals bijv. finanz.nl, kunnen verwarring scheppen. Mensen horen de naam, maar het is niet meteen duidelijk hoe je het schrijft. Hetzelfde geldt voor gebruik van letters in de naam zoals 4you.nl of 2late.nl. Ook het gebruik van de 0 (nul) kan veel verwarring oproepen met de O.

Maak gebruik van zoekwoorden

Zoekwoorden (keywords) gebruiken in je domeinnaam kan je (nog) helpen om beter gevonden te worden in Google. Dit wordt wel minder omdat Google steeds meer naar de content op websites kijkt, maar het kan nog steeds bijdragen.

Het is steeds moeilijker om een goede en originele domeinnaam te vinden die nog vrij is. Op dit moment zijn er bij het SIDN ruim 5,8 miljoen .nl domeinnamen geregistreerd (zie afbeelding hieronder). Als je een goede domeinnaam gevonden hebt die nog vrij is, registreer hem dan ook zo snel mogelijk.

Ontwikkeling .nl domeinregistratie 1997-2019 SIDN
Bron: SIDN

Domeinnaam zoeken
Stichting Internet Domeinregistratie (SIDN)
Domeinnaam zoeken op basis van zoekwoorden (WebChamp)

Bedrijfsnamen check
Handelsregister Nederland (KvK)

Domeinnaam registreren
Het makkelijkste is het om je domeinnaam te registreren waar je ook je hostingpakket hebt. Lekker makkelijk, alles op één plaats. Heb je je domeinnaam toch op een andere plaats geregistreerd dan je je hosting hebt? Door middel van een doorverwijzing van de naamservers heb je ze zo gelinkt.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verder lezen?

Wat is het verschil tussen een pagina en bericht in WordPress?

Regelmatig krijg ik de vraag wat nou het verschil tussen een pagina en een bericht is in WordPress. In eerste instantie zien ze er namelijk precies hetzelfde uit als je ze gaat maken. Of je nu op “nieuw bericht” of op “nieuwe pagina” klikt; je krijgt dezelfde WordPress editor te zien…

Divi Review (2021): het beste thema voor je WordPress website?

Met een keuze uit duizenden WordPress thema's, kan de zoektocht naar het geschikte thema voor jouw website een behoorlijke uitdaging zijn. Je kunt kiezen uit de gratis en freemium thema's die via WordPress zelf te downloaden zijn of een betaald thema zoeken bij een...

Het beste WordPress theme kiezen voor je website, hoe doe je dat?

Een WordPress theme heb je nodig om je website aan de voorkant te kunnen laten zien. Hiermee bepaal je het voorkomen, het design en de uitstraling. Zie het als een auto, die bestaat uit de technische onderdelen om de auto te laten rijden en verder te laten doen wat...

Back-up en herstel (of verhuis) je website met All-in-one WP Migration

Je bent even wat veranderingen aan het doen op je website of aan het updaten en het gaat mis. Er ontstaat ergens een conflict en de voorkant van je website ziet er ineens uit of er een storm over heen geraasd is. Of je ziet allemaal gekke dingen die er eerst niet waren, en die er ook niet horen te zijn. Paniek!

Hoe krijg je een goede voorvertoning van een link op Facebook?

Als je de link van je nieuwe blogpost of van webpagina deelt op Facebook, dan wil je natuurlijk dat het er netjes en aantrekkelijk uitziet. De bedoeling van het plaatsen van je Facebookbericht, is uiteraard dat er mensen op je link klikken en je website bezoeken.

5 onderdelen die absoluut niet mogen ontbreken op jouw website

Als ondernemer ontkom je er niet aan om een website te hebben voor je bedrijf. Het is hét middel om de klanten aan te spreken die je graag aan wil trekken. Je hebt veel ruimte om je producten, diensten en iets van jezelf te laten zien.

Bepaal het doel van je website met deze 5 voorbeelden

Veel ondernemers zien hun website als een doel op zich en hebben niet in de gaten dat een website juist een middel is om andere doelen te behalen. Als je exact weet wat het doel van je website moet zijn, kun je veel beter bepalen wat er op je website aanwezig moet zijn om je doelen te behalen.

Tips voor een goed gebruik van afbeeldingen op je website

Een goed gebruik van afbeeldingen op je website is belangrijk. In "Goede foto’s zijn belangrijk; ze maken je website" vertel ik over het belang van plaatsen van goede foto's. Maar als je dan de goede foto's hebt gevonden, dan is het ook nog belangrijk hoe je ze op je...

7 vaak voorkomende irritaties van website bezoekers (en wat je hier aan doet)

Een goed design is heus niet alles. Wat nog veel belangrijker is, is dat je website bezoekers een goede gebruikerservaring hebben als ze op je website komen. Als ze geïrriteerd raken, dan ben je ze kwijt, en dat wil je natuurlijk voorkomen. Er zijn een aantal vaak...

De veranderingen van Mailchimp en de gevolgen voor je gratis account

Mailchimp heeft besloten om per 15 mei 2019 veranderingen aan te brengen in de abonnementen. Dit heeft voornamelijk voor de gratis versie best wel wat consequenties.

7 Stappen Voor Een Goede Voorbereiding Van Je Website

Schrijf je in om waardevolle tips & inspiratie te ontvangen. Je krijgt van mij de 7 stappen voor een goede voorbereiding cadeau!

7 stappen voor een goede voorbereiding van je website