Laposta of Mailchimp: welke kies jij om gratis nieuwsbrieven te versturen?

Laposta of Mailchimp: welke kies jij om gratis nieuwsbrieven te versturen?

Laposta of Mailchimp? That’s the question..


Al eerder schreef ik over het belang van het opbouwen van een e-maillijst. Met een e-maillijst heb je toegang tot contacten die zich zelf ingeschreven hebben op jouw lijst. Ze zijn al nieuwsgierig naar je bedrijf en de producten en/of diensten die je biedt. Aan jou om ze vervolgens van interessante informatie en aanbiedingen te voorzien. Professioneel uitziende nieuwsbrieven versturen is dé manier om dit te doen.

Starten met lage kosten

Als je net start met versturen van nieuwsbrieven, of je lijst nog niet veel adressen bevat, is het fijn om met lage kosten te beginnen. Er zijn veel e-mailmarketing aanbieders op de markt met verschillende prijsmodellen. Twee daarvan, Laposta en Mailchimp, kun je helemaal gratis gebruiken zolang je nog geen 2000 inschrijvers hebt.

Zelf ben ik, net als veel andere ondernemers, gestart met Mailchimp. Het was voor mij het bekendste e-mailmarketing programma waar ik gratis mee kon starten. Dat vond ik belangrijk omdat ik nog geen ervaring had met het versturen van nieuwsbrieven en het eerst weleens laagdrempelig uit wilde proberen. Dat beviel enorm goed… totdat ze de pakketten gingen veranderen. De mogelijkheden voor de gratis versie werden een stuk beperkter. Hier schreef ik een artikel over: De veranderingen van Mailchimp en de gevolgen voor je gratis account. Na een tip van een collega ondernemer ben ik overgestapt op Laposta en daar heb ik nog geen moment spijt van gehad.

Een vergelijking tussen Laposta en Mailchimp

Veel (startende) ondernemers zijn al bekend met Mailchimp of hebben er ergens iets over gehoord. Laposta is er ook al sinds 2011, maar nog een stuk minder bekend. Onterecht naar mijn mening, en dat zal ook uit de vergelijking blijken. Ik heb de gratis versies van beide programma’s vergeleken:

logo MAilchimp
 • Tot 2000 mailcontacten gratis
 • Alles in het Engels
 • 1 lijst voor je contacten
 • Contacten indelen in segmenten
 • 1 automatische mail versturen
 • Keuze uit een paar templates
 • Eenvoudige opbouw met drag & drop systeem
 • Contacten verder segmenteren met tags.
 • Tot 2000 mailcontacten gratis
 • Alles in het Nederlands
 • Onbeperkt lijsten aanmaken
 • Contacten indelen in segmenten
 • Opzetten van automatische mailseries (onbeperkt)
 • Ruime keuze uit templates
 • Eenvoudige opbouw met drag & drop systeem
 • Betaalde abonnementen goedkoper dan overige aanbieders

De belangrijkste redenen voor mij om over te stappen van Mailchimp naar Laposta waren de enorme gebruiksvriendelijkheid en de Nederlandse interface. Hierdoor ben ik echt veel minder tijd kwijt. Zowel met het uitzoeken als met het versturen van mijn nieuwsbrieven. En tijd… je weet het hè? 🙂

Nog meer voordelen van Laposta

De service en support van Laposta is echt super! Zelfs als je een gratis abonnement hebt kun je ze mailen en met een betaald abonnement kun je ze ook bellen. Mijn ervaring met de support van Laposta is dat ze snel reageren en altijd bereid zijn om mee te denken.

Ook staan de servers van Laposta in Nederland en voldoet het programma (mede hierdoor) volledig aan de AVG wetgeving. Hiermee zijn de privacy voorwaarden goed geregeld.

Wil jij net als ik overstappen naar Laposta? Je meld je eenvoudig hier aan.

Ik ben heel benieuwd voor welk e-mailmarketing programma jij gekozen hebt en waarom?

Online training

Snel en eenvoudig nieuwsbrieven maken met Laposta

Wil je niet alles zelf uitzoeken? In deze training neem ik je aan de hand mee en laat je stap voor stap zien hoe je het e-mailmarketing programma Laposta instelt en gebruikt.

Snel en eenvoudig nieuwsbrieven maken met Laposta

10 Reacties

 1. Gee

  Op het moment zit ik nog bij MailChimp maar ga ook over naar Laposta. Ook zeker dankzij jouw berichtgevingen en goede tips!

  Antwoord
  • Jose

   Ik had nog niet gehoord van Laposta. Ben net begonnen met mailchimp. Zit nu met de vraag: kan je alles overzetten van mailchimp naar laposta? Ik ben net met mn eerste nieuwsbrief bezig. Ik vind t drag en drop functie best beperkt. Mijn belangrijkste vraag voor beiden is kan ik de gemaakte nieuwsbrieven ook in zn geheel op mijn website plaatsen?

   Antwoord
   • Monique

    Hallo Jose, Je kunt je mailinglijst (contacten) vanuit Mailchimp makkelijk importeren in Laposta. De drag and drop functies zijn bij beide programma’s uiteraard niet zo uitgebreid als bijvoorbeeld een designprogramma als Indesign. Maar ik vind het ruim voldoende. Bij beide overigens, maar vind die van Laposta veel duidelijker werken en in/bij te stellen. Nieuwsbrieven op de website plaatsten zou je kunnen doen via een link of pdf. Maar waarom zou je dat willen?

    Antwoord
  • Monique

   Goede keuze Gee! Werkt echt superfijn! 🙂

   Antwoord
 2. Barbara

  Ik gebruik al een paar jaar Laposta en ben zeer tevreden hierover. Ik kan het iedereen aanraden.

  Antwoord
 3. Henk

  Ik zit al een tijdje bij Laposta. Het enige nadeel is dat vele templates van WordPress met Mailchimp werken en niet met Laposta. Het komt omdat het Nederlands is en niet ineternationaal.

  Antwoord
  • Monique

   Op zich maakt de template/thema van WordPress niet uit. Het opt-in formulier van Laposta bestaat uit html code dat je overal kunt embedden. Maar ik loop er inderdaad zelf ook regelmatig tegenaan dat Laposta niet geintegreerd is in bepaalde plugins/programma’s, zoals bijv. pop-up formulieren of een boekingprogramma zoals Calendly of mijn webinarsoftware…

   Antwoord
 4. Daniëlle Molenaar

  Nadeel van LaPosta, is dat je het beperkt kunt integreren op een WordPress website, je hebt dan meer mogelijkheden met MailChimp. Je kunt MailChimp op verschillende manieren koppelen aan een WP website.

  Antwoord
  • Monique

   Klopt… Mailchimp (en GetResponse, Aweber, ActiveCampaign etc.) hebben integraties met de veel andere plugins, programma’s e.d. Het is jammer dat Laposta dat niet heeft, hoewel met API wel e.e.a. mogelijk moet zijn. Ben zelf geen programmeur dus daar weet ik veel te weinig van…

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verder lezen?

Het beste WordPress theme kiezen voor je website, hoe doe je dat?

Een WordPress theme heb je nodig om je website aan de voorkant te kunnen laten zien. Hiermee bepaal je het voorkomen, het design en de uitstraling. Zie het als een auto, die bestaat uit de technische onderdelen om de auto te laten rijden en verder te laten doen wat...

Divi Review (2021): het beste thema voor je WordPress website?

Met een keuze uit duizenden WordPress thema's, kan de zoektocht naar het geschikte thema voor jouw website een behoorlijke uitdaging zijn. Je kunt kiezen uit de gratis en freemium thema's die via WordPress zelf te downloaden zijn of een betaald thema zoeken bij een...

Goede foto’s zijn belangrijk; ze maken je website

Foto’s zijn enorm belangrijk voor je website, ze bepalen voor een heel groot deel de sfeer en de uitstraling. Het design en je teksten kunnen nog zo goed in elkaar zitten, als je foto’s niet sprekend en van slechte kwaliteit zijn, dan heeft dat consequenties voor de ervaring van je bezoekers.

De 3 populairste Page Builders voor WordPress

Als je zelf een WordPress website wil maken en niets van code weet, dan is het gebruik van een Page Builder om je website vorm te geven een goede oplossing. Zelf maak ik ook gebruik van een Page Builder om mijn websites te maken en wel de DIVI Visual Builder…

5 onderdelen die absoluut niet mogen ontbreken op jouw website

Als ondernemer ontkom je er niet aan om een website te hebben voor je bedrijf. Het is hét middel om de klanten aan te spreken die je graag aan wil trekken. Je hebt veel ruimte om je producten, diensten en iets van jezelf te laten zien.

5 handige plugins om je Gutenberg block editor uit te breiden

Als je met de Gutenberg Block editor werkt, dan zul je hoogstwaarschijnlijk, net al ik (hoop ik), behoorlijk enthousiast zijn over wat je er allemaal mee kan. De editor blijft zich continue verbeteren en in iedere nieuwe WordPress update worden er weer toevoegingen en...

Maak zelf de mooiste social media uitingen met Canva

Je hebt iets te vertellen en dat wil je delen met de wereld. Je weet inmiddels dat een afbeelding vaak meer zegt dan alleen maar woorden en daar wil je gebruik van maken in je social media uitingen. Je hebt weinig tot geen design ervaring en ook geen Photoshop ter beschikking…

7 vaak voorkomende irritaties van website bezoekers (en wat je hier aan doet)

Een goed design is heus niet alles. Wat nog veel belangrijker is, is dat je website bezoekers een goede gebruikerservaring hebben als ze op je website komen. Als ze geïrriteerd raken, dan ben je ze kwijt, en dat wil je natuurlijk voorkomen. Er zijn een aantal vaak...

Verbeter de snelheid van je website door het opschonen van je database

Snelheid is hartstikke belangrijk voor je website, als de bezoekers te lang moet wachten dan haken ze af. Zo simpel is het... Een belangrijke (zo niet de belangrijkste) factor in de snelheid van je website is natuurlijk het optimaliseren van je afbeeldingen. Hier heb...

De kleuren van je website bepalen met deze 5 handige tools

Ik heb 5 handige tools gevonden waarmee je de kleuren en kleurcombinaties voor je website kunt bepalen. Deze komen verderop in het artikel aan bod. Eerst heb ik nog wat extra informatie voor je over het gebruik van kleur voor je website (en huisstijl).

7 Stappen Voor Een Goede Voorbereiding Van Je Website

Schrijf je in om waardevolle tips & inspiratie te ontvangen. Je krijgt van mij de 7 stappen voor een goede voorbereiding cadeau!

7 stappen voor een goede voorbereiding van je website