Maak een plan voor je website, dan ga je zeker goed van start!

Voordat je begint met het maken of laten maken van een website is het belangrijk dat je een goed plan hebt, een goede fundering waarop je website gebouwd kan worden. Als je al een website hebt en deze nog niet zo succesvol is als je gehoopt had, is het aan te raden om weer even helemaal terug te gaan naar het begin. Een plan dus… altijd!

Ga er bij het maken van het plan voor je website vanuit dat de bezoeker antwoorden zoekt op de volgende vragen:

 • Wie ben jij? Met wie heb ik te maken?
 • Hoe kun jij mij helpen?
 • Wat heb jij te bieden?
 • Wie heb je al geholpen?
 • Wat is de volgende stap die ik moet nemen?

Een goed plan voor je website bestaat minimaal uit de volgende onderdelen:

Wie ben jij en waar doe je het voor?

Website bezoekers willen weten met wie ze te maken hebben. Laat ze dan ook zien wie je bent, waar je voor staat en wat je te bieden hebt. Maar dat weet ik toch wel? Waarschijnlijk wel, maar heb je het weleens helemaal uitgeschreven? Als je dit doet komen er toch nog vaak zaken naar boven waar je misschien in eerste instantie niet aan dacht, maar die wel belangrijk kunnen zijn voor jouw communicatie naar de bezoekers van je website. Beantwoord voor je zelf de volgende vragen:

 • Waar ben je vandaan gekomen?
 • Welke weg heb je afgelegd om te komen waar je nu bent?
 • Waar ben je goed en minder goed in?
 • Wat zijn je waarden?
 • Waarin ben jij uniek? Wat onderscheidt jou van anderen binnen jouw markt?
 • Wat is je visie en missie?
 • Wat zijn jouw dromen?
 • Wat wil je graag bereiken met je bedrijf?
 • Waar wil je volgend jaar staan? En waar over 5 jaar?

Wat is het doel van je website?

Om je website optimaal in te kunnen richten heeft die een duidelijk doel nodig. Kijk dus goed wat je met je website wil bereiken. Een doel (of een combinatie van doelen) zou bijvoorbeeld kunnen zijn:

 • Een duidelijke branding en uitstraling van je bedrijf
 • Bieden van informatie & service voor bestaande klanten
 • Verkopen van jouw producten en of diensten
 • Verkopen van producten/diensten van anderen (affiliate)
 • Stimuleren van offerteaanvragen
 • Bezoekers laten bellen voor een afspraak
 • Genereren van potentiële klanten via de website (leads)

Lees ook: Bepaal het doel van je website met deze 5 voorbeelden

Wat, wie, waarom, hoe, waar, wanneer?

Door jezelf deze vragen te stellen èn uit te werken kom je erachter wie de doelgroep is die je wil bereiken en waarmee je ze kan helpen. Het is belangrijk om hier echt voor te gaan zitten omdat dit de kern is van het succes van je website. Je website kan er nog zo fantastisch uitzien, als je ideale klant zich niet aangesproken voelt door de inhoud, haakt deze alsnog af.

Wat?

Bepaal je exacte aanbod en werk dit uit. Wat doe je? Wat biedt je aan? Ga vervolgens na welk probleem je hiermee voor de bezoeker oplost. Wat is het resultaat hiervan? Dát wordt je belangrijkste boodschap.

Wie?

Voor wie ga je het probleem oplossen? Welke mensen zijn gebaat bij de resultaten van jouw oplossingen? Voor wie wil jij graag werken? Hoe specifieker jij jouw doelgroep specificeert, hoe beter je je communicatie hierop af kunt stemmen. Hierdoor zul je meer klanten aantrekken waar jij voor wil werken. Onderzoek het volgende:

 • Bestaat jouw doelgroep uit vrouwen, mannen of beiden?
 • Binnen welke leeftijdscategorie vallen ze?
 • Waar wonen ze?
 • Waar werkten ze en in welke functies?
 • Welke opleidingen en hobby’s zijn van belang?
 • Van welke tv-programma’s, boeken, muziek en series houden ze?
 • Wat is hun favoriete vrijetijdsbesteding?
 • … alles wat binnen jouw branche nog meer belangrijk is

Waarom?

Waarom is jouw oplossing zo goed? Verzamel hiervoor de reviews van klanten die je al geholpen hebt. Waarom moeten ze bij jou zijn en niet naar een ander gaan? Hiervoor kun je bijvoorbeeld gedeeltes gebruiken van wat je bij punt 1. omschreven hebt. 

Hoe?

Hoe doe je wat je doet? Of benoem de belangrijkste producteigenschappen. Schrijf geen ellenlange gedetailleerde verslagen, maar houdt het bij de kern, dit is waar het de bezoeker in eerste instantie om gaat. Laat ze contact met je opnemen voor meer specifieke informatie.

Waar?

Waar doe je wat je doet? Komen de mensen naar jou of ga je naar ze toe? Hier kun je ook omschrijven waarin die oplossing precies zit.

Wanneer?

Wanneer kunnen ze terecht (openingstijden) of wanneer kunnen ze het product verwachten? Hoe lang duurt een traject en wanneer kan er gestart worden? Wanneer kun je spreken over een goed behaald resultaat?

Welke pagina’s en functies heb je nodig?

Als je bovenstaande informatie verzameld hebt, kun je op papier alvast de grove structuur voor je website maken. Behalve de homepage, waar de meeste bezoekers als eerste op je website zullen komen, kijk je wat een goede verdeling kan zijn van de rest van de pagina’s.

Een goede basisindeling voor je website zou kunnen zijn:

Homepage: 
De pagina die de meeste bezoekers als eerste zullen zien. Zorg dat je belangrijkste informatie hier overzichtelijk staat weergegeven. Duidelijk en beknopt, met links en buttons naar pagina’s met meer informatie.

Aanbod:
Het is aan te raden om per aanbod een aparte pagina te maken. Zo houdt je het overzichtelijk en kun je optimaal gebruik maken van zoekwoorden bij SEO.

Over mij/ons:
Wie ben jij? Waar sta je voor? Waar ga je voor?

Blog:
Een aparte blogpagina voor als je regelmatig tips, achtergrondinformatie, ervaringsverhalen etc. wil delen. En ja, dat wil je…

Klantervaringen: 
Hiervoor kun je een aparte pagina maken of er voor kiezen om deze ervaringen over de gehele website uit te spreiden.

Contact: 
Zorg dat duidelijk is hoe de bezoeker contact op kan nemen. Naast een weergave van de gegevens zelf is een contactformulier een goede optie.

Privacyverklaring:
Verplicht om op je website te hebben.

Algemene voorwaarden:
Zorg dat de bezoeker je voorwaarden kan lezen.

Kijk verder wat je nog aan extra functionaliteiten nodig hebt.
Als je bijvoorbeeld je diensten en/of producten rechtstreeks via de website wil verkopen, heb je een shopmodule nodig (WOOCommerce) en een betaalprovider (bijv. Mollie). Wil je dat de bezoeker direct op je website een afspraak in kan plannen dan heb je een bookingplugin (Bijv. Easy Appointments) nodig. Voor welke functie dan ook, voor WordPress is er voor alles een plugin te vinden.

Wat je nog meer in je plan op kunt nemen

Gewenste uitstraling
Al je al een compleet uitgewerkte huisstijl hebt, kun je het logo, de kleuren, lettertypes en de stijl van evt. afbeeldingen overnemen voor je website. Zo heb je een herkenbare éénduidige uitstraling voor je bedrijf. Nog geen huisstijl en ook idee hoe je wilt dat je website eruit komt te zien? Kijk een rond op het web hoe de websites van anderen binnen jouw branche eruitzien. Maak een lijstje van websites die je aanspreken en ook welke helemaal niet.

Domeinnaam
Moet je nog helemaal beginnen? Denk dan goed na welke domeinnaam je gaat nemen voor je website. Wordt dit bijv. de naam van het bedrijf, van de service die je biedt, of waar je website over gaat? Er zijn verschillende mogelijkheden. Ik heb wat tips voor het kiezen van een goede domeinnaam voor je op een rijtje gezet.

Hosting
Daarnaast zal je website gehost moeten worden op een server die aangesloten staat op het internet. Er zijn veel verschillende hostingbedrijven die dit doen. Er zijn goede en minder goede hosters en ook de prijzen variëren nogal.

Wat ik zelf heel belangrijk vind aan hosting:

 • Een Nederlands bedrijf met servers in Nederland
 • Betrouwbaar en goede recenties
 • Gratis SSL certificaten
 • Snelle servers
 • Goede klantenservice
 • Telefonisch bereikbaar

Ik heb zelf een hele goede hostingpartner gevonden in Cloud86 die al mijn bovenstaande voorwaarden ruimschoots voldoet. Met hun Webhosting Medium pakket kun je al een heel eind vooruit. Aanrader!

1 Reactie

 1. Gee

  Super goed blog met veel handige tips!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verder lezen?

Zo werk je aan een succesvolle website! 15+ acties waar je direct mee kan starten

Als je ondernemer bent wil je uiteraard een succesvolle website! Een website die veel bezoekers trekt en die van deze bezoekers vervolgens klanten of leads kan maken. Om dit voor elkaar te krijgen zul je regelmatig tijd moeten besteden aan het nóg beter maken van je...

De kleuren van je website bepalen met deze 5 handige tools

De kleuren van je website zijn enorm belangrijk: ze zorgen voor herkenbaarheid van je merk (verhoging van 80%), ze bepalen het gevoel dat een bezoeker krijgt en ze laten bepaalde elementen eruit springen, zoals bijv. buttons. Ik heb 5 handige tools gevonden...

De 3 populairste Page Builders voor WordPress

Als je zelf een WordPress website wil maken en niets van code weet, dan is het gebruik van een Page Builder om je website vorm te geven een goede oplossing. Zelf maak ik ook gebruik van een Page Builder om mijn websites te maken en wel de DIVI Visual Builder. De...

WordPress geïnstalleerd? Dit kun je het beste als eerste doen

Het is je gelukt om WordPress te installeren en je staat te popelen om meteen aan de gang te gaan. Even wachten nog... Het is goed om even een paar dingen te doen voordat je verder gaat, je hoeft hier dan niet meer naar om te kijken. YouTube Ben jij meer een kijker...

Wat is het verschil tussen een pagina en bericht in WordPress?

Regelmatig krijg ik de vraag wat nou het verschil tussen een pagina en een bericht is in WordPress. In eerste instantie zien ze er namelijk precies hetzelfde uit als je ze gaat maken. Of je nu op "nieuw bericht" of op "nieuwe pagina" klikt; je krijgt dezelfde...

7 typen websites die niet garant staan voor succes

Er bestaan verschillende typen websites die weer onderverdeeld kunnen worden in succesvolle en niet succesvolle. Als je als ondernemer een website hebt, wil je natuurlijk ook dat die een succes wordt. Een website die bezoekers aantrekt en ervoor zorgt dat die...

Wat zijn testimonials en waar plaats je ze op je website?

Testimonials, wat zijn dat dan? Als je goed bent in wat je doet, dan wil je dat uiteraard dat je potentiële klanten dat weten. Je kunt dat zelf kunnen vertellen aan ze, maar ja, hoe komt dat over? De bezoekers van je website lezen liever van anderen dat ze door jou...

5 handige plugins om je Gutenberg block editor uit te breiden

Als je met de Gutenberg Block editor werkt, dan zul je hoogstwaarschijnlijk, net al ik (hoop ik), behoorlijk enthousiast zijn over wat je er allemaal mee kan. De editor blijft zich continue verbeteren en in iedere nieuwe WordPress update worden er weer toevoegingen en...

De veranderingen van Mailchimp en de gevolgen voor je gratis account

Mailchimp heeft besloten om per 15 mei 2019 veranderingen aan te brengen in de abonnementen. Dit heeft voornamelijk voor de gratis versie best wel wat consequenties. Toen ik startte met mijn bedrijf heb ik voor het opbouwen van mijn e-maillijst en het versturen van...

Laposta of Mailchimp: welke kies jij om gratis nieuwsbrieven te versturen?

Laposta of Mailchimp? That's the question.. Al eerder schreef ik over het belang van het opbouwen van een e-maillijst. Met een e-maillijst heb je toegang tot contacten die zich zelf ingeschreven hebben op jouw lijst. Ze zijn al nieuwsgierig naar je bedrijf en de...
7 stappen voor een goede voorbereiding van je website

Een goede website begint bij een goede voorbereiding

Ga jij je eigen website maken? Of ben je op zoek naar een webdesigner die dat voor je doet? Allereerst is het dan belangrijk om goed voor ogen te hebben waar je met je website naartoe wilt. Dit maakt het uiteindelijk designproces veel soepeler en sneller.

Schrijf je in om waardevolle tips & inspiratie te ontvangen en je krijgt van mij de 7 stappen voor een goede voorbereiding cadeau!