Rank Math: de beste en fijnste WordPress SEO plugin? (Review)

Rank Math: de beste en fijnste WordPress SEO plugin? (Review)

Een goede WordPress SEO plugin mag zeker niet ontbreken op je website. Jarenlang gebruikte ik de Yoast SEO plugin voor mijn eigen websites en die van mijn klanten. Nadat ik steeds meer goede reviews las over Rank Math, ben ik daar mee gaan testen. In dit artikel lees je mijn bevindingen van deze plugin. Hierin zal ik naar voren brengen wat ik zelf fijn/of minder fijn vind in vergelijking met de Yoast SEO Plugin. Het artikel is dan ook geen uitgebreide vergelijking tussen beide plugins.

Lees ook: 5 plugins die niet mogen ontbreken op je WordPress website

Wat is een WordPress SEO plugin?

Een WordPress SEO plugin is eigenlijk niet anders dan een handig hulpmiddel dat je helpt bij het optimaliseren van je website voor de vindbaarheid in zoekmachines (lees Google). Een SEO plugin geeft als het ware instructies aan deze zoekmachines om jouw website goed te kunnen vinden. Dit doen ze door de robots code aan te bieden die meegenomen word in het algoritme. Hiervoor maken ze bijv. zgn. sitemaps aan, regelen ze de redirect als je een link verandert of zorgen ze ervoor dat bepaalde content uitgelicht wordt in de zoekresultaten (Rich Snippits).

Daarnaast maken ze het voor de gebruiker mogelijk om toegang te hebben tot het schrijven van deze code. Dat klinkt veel enger dan het is; het zorgt er voornamelijk voor dat je zelf de SEO titel, meta-omschrijving en zoekwoorden kunt bepalen die in deze code komt. Ook houdt de plugin bij of je overige belangrijke onderdelen van een content pagina niet vergeet, zoals de koppen (H1, H2, H3), gebruik van interne- en externe links en een goede lengte van de tekst.

Om dit overzichtelijk te houden werken ze met een soort checklist, die je naast of onder je tekst erbij kunt houden als je je artikel of pagina maakt. Het werkt met bolletjes (Yoast) of met vinkjes (Rank Math) en het geeft een goed overzicht. Hoe groener hoe beter, en ik moet zeggen dat dit voor mij persoonlijk heel motiverend werkt. Het lijkt soms wel een wedstrijdje 🙂

Wat zijn de meest gebruikte SEO plugins?

Er zijn maar weinig SEO plugins voor WordPress. Daar waar je voor andere functies soms uit tientallen plugins kunt kiezen zijn er voor het verbeteren van de vindbaarheid van je website maar een paar die het vernoemen waard zijn:

Yoast SEO

Als je op SEO zoekt in combinatie met WordPress kom je meteen uit op Yoast; al jarenlang een onbetwiste marktleider.

 • 10 jaar op de markt
 • 5 mln+ installaties
 • 20.000+ reviews op wordpress.org
 • Gratis en Premium versie (€89,- p.j. excl. btw)
Yoast SEO

All in One SEO Pack

Populair, maar toch niet zo bekend. Zeker een geliefde plugin onder WordPress webdesigners.

All in One SEO Pack

Rank Math

Een krachtige tool om de SEO instellingen van je website goed in te stellen.

 • Uitgebracht in 2018
 • 300.000+ installaties
 • 1327 reviews op wordpress.org
 • Gratis en Pro versie ($59,- p.j.)

Rank Math: de beste en fijnste WordPress SEO plugin? (Review)

Pluspunten van Rank Math:

Snelle set-up met behulp van Wizard

Als je de plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebt, dan wordt er gevraagd om te verbinden met je Rank Math account (dat je gratis aan kunt maken). Nadat je een account aangemaakt hebt en de website geregistreerd is, wordt je doorgelinkt naar de Wizard om in te stellen. Je kunt dan kiezen voor basis- of geavanceerde instellingen. De set-up is heel overzichtelijk en wijst zich eigenlijk vanzelf.

Rank Math Set up wizard
Eenvoudige set-up Wizard

Eenvoudig en overzichtelijk dashboard

In het Dashboard kun je de verschillende mogelijkheden van Rank Math controleren in een handig overzicht. Wat je niet nodig hebt kun je gewoon uitzetten. Via de tabjes in het dashboard kun je ook altijd terug naar de set-up Wizard of de documentatie raadplegen.

Rank Math Dashboard
Dashboard Pro versie van Rank Math

Duidelijke checklist naast je pagina en bericht

Net als Yoast werkt Rank Math met een soort van SEO Checklist. Hierin wordt met groene of rode vinkjes/kruisjes aangegeven wat er al goed is en wat nog verbeterd kan worden. (Bij Yoast zijn dat groene, oranje en rode bolletjes.)

Rank Math geeft een soort ‘ranking’ aan in een % van 100, wat ik zelf zeer prettig vind. Het is wat nauwkeuriger dan alleen maar kleurcodes.

Via de tabjes bovenaan kun je verdere instellingen regelen zoals instellingen voor indexeren of no-follow. Ook vind je hier het tabje voor je voorvertoning voor Social Media (Facebook).

De plugin werkt perfect samen met de WordPress Gutenberg editor (zie foto). Dat is niet helemaal het geval met de DIVI Visual builder. Rank Math kan daarin niet alles “lezen” zoals Alt-tags en links. Ook kun je vanaf de ‘voorkant’ geen gebruik maken van Rank Math. Aan de ‘achterkant’ wel en de instellingen komen dan naast of onder de pagina te staan.

Update 28-04-21
Het is nu mogelijk om je SEO instellingen met Rank Math aan de ‘voorkant’ te doen in de Divi Visual Builder.

Rank Math Gutenberg
Rank Math in de Gutenberg Editor

De Elementor Pagebuilder en Rank Math zijn wat dat betreft wel een stuk betere vrienden. Als je je pagina in Elementor aan het bewerken bent, staat de checklist er gewoon naast. (zie foto).

Rank Math is overigens wel druk bezig om de ervaring voor alle pagebuilders goed te krijgen.

Rank Math Elementor
Rank Math in de Elementor Builder

5 zoekwoorden in te stellen

In Rank Math kun je 5 zoekwoorden/zinnen instellen in plaats van één, wat helemaal super is. Bij Yoast kun je dit ook, maar dan wel in de betaalde Premium versie. Van alle zoekwoorden geeft hij ook apart de onderdelen in de checklist aan. Je kunt dus je hele artikel of pagina optimaliseren voor verschillende zoekwoorden. Je kunt van deze functie gebruik maken als je een (gratis) account aangemaakt hebt bij Rank Math.

Integratie met schema.org voor gestuctureerde metadata

Op de website schema.org staan schema’s voor html opmaak van bepaalde onderdelen van je webpagina’s omschreven. Met deze opmaak geef je uitgebreidere informatie over je website aan de zoekmachines; gestructureerde metadata en kunnen deze de kwaliteit van de zoekresultaten verbeteren. De gegevens die je met schema.org kunt markeren zijn onder andere:

 • Recensies en beoordelingen binnen een pagina
 • Kruimelpad
 • Product & prijs
 • Video informatie
 • Recepten

Door gestructureerde metadata toe te passen kan Google je in de de zoekresultaten laten zien als ‘Rich Snippits’

Rank Math kun je zo instellen dat deze gestructureerde data automatisch aan je berichten en pagina’s toegevoegd wordt zodat je ook in de ‘Rijke zoekresultaten’ tevoorschijn kunt gaan komen.

Rank Math Rich results video
Voorbeeld Rich Snippits voor video

Koppeling met Google Search Console

Met Rank Math kun je een koppeling met Google Search Console maken en heb je met één klik inzicht in de gegevens van je organische bereik. Superhandig! Wat nóg veel handiger is, is dat je onder het tabje Search Analytics een overzicht krijgt van zoekwoorden waar jij voor scoort met onder andere cijfers over het aantal clicks, vertoningen en je positie.

SEO Analysetool

Met de ingebouwde SEO Analysetool kun je je website scannen en krijg je een mooi overzicht hoe je website (homepage) er SEO technisch voor staat. Met groene vinkjes of rode kruisjes kun je duidelijk zien wat er al goed is en wat nog aandacht behoeft.

Seo Analyse Rank Math

Redirects en 404 monitor

In Rank Math kun je instellen dat je een overzicht wilt van alle 404 foutmeldingen die bezoekers krijgen nadat ze een link van je je website bezocht hebben die niet meer actueel is. Vanuit deze 404 monitor kun je vervolgens meteen een redirect maken naar een andere link. Ook heeft de plugin een eigen Redirection functie. Als je een bestaande link (url) verandert dan maakt hij meteen een redirection aan naar de nieuwe url (als je dit zo instelt). Je hoeft je dan helemaal niet meer druk te maken dat een bezoeker een 404 foutmelding krijgt als hij op een url van je website komt die veranderd is.

Bovenstaande functies gebruik ik zelf regelmatig en ik had daar een andere plugin voor. Deze is nu komen te vervallen omdat het in Rank Math gewoon ingebouwd zit. Weer een plugin minder 🙂

Directe link naar de Facebook Debugger

Vaak nog zie ik vragen voorbij komen hoe het komt dat de voorvertoning van een gedeelde link in Facebook niet netjes of niet volledig is. Ik verwijs dan naar het artikel dat ik hier eerder over schreef:

Hoe krijg je een goede voorvertoning van je link op Facebook?

In Rank Math zit gewoon een rechtstreekse link naar deze Facebook Debugger en met die functie ben ik zó blij mee! Met één klik opent Rank Math de url van je net geschreven blogartikel in de Even ‘debuggen’ en klaar! Toegang tot deze link en nog veel meer krijg je via de ‘voorkant’ van je website (wel ingelogd zijn).

Rank Math External Tools

Zoals je op de afbeelding ziet zijn zowel tools van Rank Math als links naar Externe tools via de voorkant te benaderen. Waaronder de mobielvriendelijke test en de Pagespeed tool van Google. De link van het bericht of pagina waar je je op dat moment bevind wordt automatisch meegenomen, dus geen kopieer- en plakwerk meer.

RankMath Pro

Er is inmiddels ook een Pro versie van RankMath met uiteraard nog meer mogelijkheden. In de Pro versie krijg je onder andere:

 • Een overzicht van je Top 5 Winning posts en je Top 5 Losing Posts in de zoekresultaten te zien.
 • Gedetailleerde inzichten te zien van al je content
 • Een keyword tracker waarmee je tot 500 zoekwoorden kunt tracken.
 • Intelligente SEO suggesties te zien (coming soon)

Op de website van RankMath kun je een volledig overzicht bekijken van de verschillen tussen de gratis en de Pro versie.

Kanttekeningen bij Rank Math

 • RankMath werkt op dit moment nog niet goed samen met pagebuilders zoal de DIVI Visual Builder. Niet alle instellingen worden goed ‘gelezen’. Gelukkig zijn ze hier mee bezig en ik hoop dat ze snel een naadloze oplossing gevonden hebben voor DIVI. Dit geldt overigens alleen voor de pagina’s die je met de DIVI builder maakt. Als je je blogberichten in de WordPress editor schrijft, werkt het perfect! In combinatie met Elementor werkt Rank Math overigens wel goed.

Update 28-04-21
Het is nu mogelijk om je SEO instellingen met Rank Math aan de ‘voorkant’ te doen in de Divi Visual Builder.

Lees ook: Rank Math en DIVI zijn nu eindelijk de perfecte match!

Eindconclusie

De Rank Math SEO plugin heeft mijn verwachtingen overtroffen en ik ben van mening dat ze met recht kunnen zeggen dat ze de Swiss Army Knife van WordPress SEO zijn. Het blijft een tool, dus de optimalisatie moet je nog altijd zelf doen. Maar het geeft een superhandig overzicht + allerlei extra handigheidjes. Het is haast ongelofelijk dat deze plugin zoveel biedt in een gratis versie. Ook met de Rank Math Pro versie ben ik meer dan tevreden, het geeft toch weer extra mogelijkheden voor meer inzichten.

Wat vind jij belangrijk voor een goede SEO plugin?

18 Reacties

 1. Griet

  Interessant artikel.
  Is het enkel in het Engels of is er ook een Nederlandse versie?

  Antwoord
  • Monique

   Er is op dit moment nog geen Nederlandse vertaling van de plugin. Als deze steeds populairder wordt zal een vertaling niet heel lang op zich laten wachten verwacht ik.

   Antwoord
 2. PC Hulp Gemert

  Rank Math heeft mijn SE score verdubbeld door de betere aanpak. Alleen die facebook debugger werkt niet bij mij, komt misschien dat ik nog geen facebook heb ingesteld, verder een super plugin die ik vee eerder had moeten hebben. Ik ben overgestapt van Yoast SEO naar Rank Math sinds de laatste updaten van Yoast en de vele bugs na die update.

  Gewoon een geweldige plugin en dat voor helemaal niets!

  Antwoord
  • Monique

   Nog een enthousiaste gebruiker :-). Ik had het eerlijk gezegd ook wel eerder willen weten.

   Antwoord
 3. Roos

  Ik gebruik Rank Math ook op één van mijn sites en ik kan alleen maar onderschrijven wat je hierboven vertelt. Op mijn andere site gebruik ik nog steeds Yoast, maar binnenkort wil ik ook daar met Rank Math gaan werken. Dank voor je review!

  Antwoord
  • Monique

   Graag gedaan Roos! Ik kan me heel goed voorstellen dat als Rank Math voor jou goed werkt, je dit ook wil gebruiken voor je andere website. Bij mij hetzelfde, ik heb meerdere websites en die staan nu allemaal ingesteld met behulp van Rank Math.

   Antwoord
 4. PC Hulp Gemert

  We hebben laatst contact gehad met elkaar ver strong testimonials, had ik dat geweten had ik je geadviseeerd 😉

  Antwoord
  • Monique

   Haha ja… Ik was toen al wel aan het testen overigens 🙂

   Antwoord
   • PC Hulp Gemert

    Ja dat wist ik niet, maar het feit blijft dat het een goed artikel en product is. 🙂 ik heb ook nog niet alles door wat het allemaal doet, maar ja ben blij dat ik over ben gestapt van Yoast naar Rank Math 🙂

    Antwoord
 5. ST Webdesign

  Goed artikel, Monique. Dank voor de tip(s). Ik ga het ook eens uitproberen.

  Antwoord
 6. Eve

  Werkt Rank Math inmiddels al goed met Divi ??

  Antwoord
  • Monique

   Nee…. nog niet zoals Elementor dat wel doet. Hij ‘ziet’ externe links en Alt tags van afbeeldingen niet. Heb gelezen dat ze er wel mee bezig zijn, dus hoop inderdaad dat ze het oppakken.

   Antwoord
 7. Lisette van Beek

  Als het goed is kun je nu wel eenvoudig terug van Math Rank naar Yoast.. volgens mij heb ik dit laatst op de website van Yoast gezien. klopt dat? Ik hoor het graag, want ik probeer Math Rank graag uit maar ben bang dat ik alle meta teksten etc moet herschrijven mocht ik toch weer terugwillen naar Yoast.

  Antwoord
  • Monique

   Ik heb daar zelf nog niets over gelezen… Als het ergens staat, moet hetbij Yoast op de website staan. Zou wel goed voor ze zijn om een importeerfunctie te hebben, want denk dat ze veel overstappers naar RankMath hebben. Als mensen terug willen moeten ze dat wel makkelijk maken natuurlijk 🙂

   Antwoord
 8. Hermine Snellink

  Bedankt voor je artikel! Op dit moment gebruiken wij de gratis versie, maar ik twijfel er sterk over om te upgraden. Volgens mij zijn inmiddels de nodige onderdelen van de gratis versie toch betaald geworden (als ik zo jouw review zie van juni 2020). Heb je toevallig inmiddels de betaalde versie en bevalt hij?

  Antwoord
  • Monique

   Ik heb hem zelf onlangs geupgrade naar de premium versie. Wat ik daaraan vooral heel handig vind is dat je een goed overzicht krijgt van je 5 beste en slechts scorende blogposts/pagina’s en dat je tot 500 zoekwoorden kunt tracken (en dus bij kunt sturen/aanpassen). DAarbij krijg je per pagina/post een hele uitgebreide analyse te zien. Ik vind de upgrade naar Pro zekre de moeite waard.(https://qwebstudio.nl/rankmath-pricing)

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verder lezen?

Divi Review (2021): het beste thema voor je WordPress website?

Met een keuze uit duizenden WordPress thema's, kan de zoektocht naar het geschikte thema voor jouw website een behoorlijke uitdaging zijn. Je kunt kiezen uit de gratis en freemium thema's die via WordPress zelf te downloaden zijn of een betaald thema zoeken bij een...

Goede foto’s zijn belangrijk; ze maken je website

Foto's zijn enorm belangrijk voor je website, ze bepalen voor een heel groot deel de sfeer en de uitstraling. Het design en je teksten kunnen nog zo goed in elkaar zitten, als je foto's niet sprekend en van slechte kwaliteit zijn, dan heeft dat consequenties voor de...

Bepaal het doel van je website met deze 5 voorbeelden

Veel ondernemers zien hun website als een doel op zich en hebben niet in de gaten dat een website juist een middel is om andere doelen te behalen. Als je exact weet wat het doel van je website moet zijn, kun je veel beter bepalen wat er op je website aanwezig moet...

Waarom het opbouwen van een mailinglijst zo belangrijk is

Veel ondernemers realiseren zich niet hoe belangrijk het opbouwen van een mailinglijst is als ze beginnen met hun bedrijf. Meestal ga je er pas over denken als je al een tijdje bezig bent en ziet hoeveel impact het bij anderen heeft op de groei van hun bedrijf. In dit...

Wat zijn testimonials en waar plaats je ze op je website?

Testimonials, wat zijn dat dan? Als je goed bent in wat je doet, dan wil je dat uiteraard dat je potentiële klanten dat weten. Je kunt dat zelf kunnen vertellen aan ze, maar ja, hoe komt dat over? De bezoekers van je website lezen liever van anderen dat ze door jou...

De 3 populairste Page Builders voor WordPress

Als je zelf een WordPress website wil maken en niets van code weet, dan is het gebruik van een Page Builder om je website vorm te geven een goede oplossing. Zelf maak ik ook gebruik van een Page Builder om mijn websites te maken en wel de DIVI Visual Builder. De...

Hoe kies je een goede domeinnaam voor je website?

Het kiezen van een goede domeinnaam voor je website is belangrijk. Het wordt een onderdeel van je naamsbekendheid en herkenbaarheid. Het is daarom goed om hier eens uitgebreid de tijd aan te besteden. Waar moet een goede domeinnaam eigenlijk aan voldoen? Kies de goede...

Hoe maak je een Laposta aanmeld­formulier op je website in je eigen huisstijl?

Laposta is een e-mailmarketing programma en de perfecte tool om eenvoudig je nieuwsbrieven te maken en te versturen. Het is overzichtelijk, gebruiksvriendelijk, intuïtief en alles is lekker in het Nederlands. Als Laposta gebruiker zul je dit zeker herkennen. Het...

7 vaak voorkomende irritaties van website bezoekers (en wat je hier aan doet)

Een goed design is heus niet alles. Wat nog veel belangrijker is, is dat je website bezoekers een goede gebruikerservaring hebben als ze op je website komen. Als ze geïrriteerd raken, dan ben je ze kwijt, en dat wil je natuurlijk voorkomen. Er zijn een aantal vaak...

5 handige plugins om je Gutenberg block editor uit te breiden

Als je met de Gutenberg Block editor werkt, dan zul je hoogstwaarschijnlijk, net al ik (hoop ik), behoorlijk enthousiast zijn over wat je er allemaal mee kan. De editor blijft zich continue verbeteren en in iedere nieuwe WordPress update worden er weer toevoegingen en...

7 Stappen Voor Een Goede Voorbereiding Van Je Website

Schrijf je in om waardevolle tips & inspiratie te ontvangen. Je krijgt van mij de 7 stappen voor een goede voorbereiding cadeau!

7 stappen voor een goede voorbereiding van je website