Een goede WordPress SEO plugin mag zeker niet ontbreken op je website. Jarenlang gebruikte ik de Yoast SEO plugin voor mijn eigen websites en die van mijn klanten. Nadat ik steeds meer goede reviews las over Rank Math, ben ik daar een paar weken geleden mee gaan testen. In dit artikel lees je mijn bevindingen van deze plugin. Hierin zal ik naar voren brengen wat ik zelf fijn/of minder fijn vind in vergelijking met de Yoast SEO Plugin. Het artikel is dan ook geen uitgebreide vergelijking tussen beide plugins.


Lees ook: 5 plugins die niet mogen ontbreken op je WordPress website


Wat is een WordPress SEO plugin?

Een WordPress SEO plugin is eigenlijk niet anders dan een handig hulpmiddel dat je helpt bij het optimaliseren van je website voor de vindbaarheid in zoekmachines (lees Google). Een SEO plugin geeft als het ware instructies aan deze zoekmachines om jouw website goed te kunnen vinden. Dit doen ze door de robots code aan te bieden die meegenomen word in het algoritme. Hiervoor maken ze bijv. zgn. sitemaps aan, regelen ze de redirect als je een link verandert of zorgen ze ervoor dat bepaalde content uitgelicht wordt in de zoekresultaten (Rich Snippits).

Daarnaast maken ze het voor de gebruiker mogelijk om toegang te hebben tot het schrijven van deze code. Dat klinkt veel enger dan het is; het zorgt er voornamelijk voor dat je zelf de SEO titel, meta-omschrijving en zoekwoorden kunt bepalen die in deze code komt. Ook houdt de plugin bij of je overige belangrijke onderdelen van een content pagina niet vergeet, zoals de koppen (H1, H2, H3), gebruik van interne- en externe links en een goede lengte van de tekst.

Om dit overzichtelijk te houden werken ze met een soort checklist, die je naast of onder je tekst erbij kunt houden als je je artikel of pagina maakt. Het werkt met bolletjes (Yoast) of met vinkjes (Rank Math) en het geeft een goed overzicht. Hoe groener hoe beter, en ik moet zeggen dat dit voor mij persoonlijk heel motiverend werkt. Het lijkt soms wel een wedstrijdje 🙂

Wat zijn de meest gebruikte SEO plugins?

Er zijn maar weinig SEO plugins voor WordPress. Daar waar je voor andere functies soms uit tientallen plugins kunt kiezen zijn er voor het verbeteren van de vindbaarheid van je website maar een paar die het vernoemen waard zijn:

Yoast SEO

Als je op SEO zoekt in combinatie met WordPress kom je meteen uit op Yoast; al jarenlang een onbetwiste marktleider.

 • 10 jaar op de markt
 • 5 mln+ installaties
 • 20.000+ reviews op wordpress.org
 • Gratis en Premium versie (€89,- p.j. excl. btw)
Yoast SEO

All in One SEO Pack

Populair, maar toch niet zo bekend. Zeker een geliefde plugin onder WordPress webdesigners.

 • Sinds 2007 op de markt
 • 2 mln+ installaties
 • 889 reviews op wordpress.org
 • Gratis en Pro versie (vanaf $59,- p.j.)
All in One SEO Pack

Rank Math

Een plugin van MyThemeShop boordevol exclusieve functies .

 • Uitgebracht in 2018
 • 300.000+ installaties
 • 1327 reviews op wordpress.org
 • Volledig gratis
Rank Math - WordPress SEO Plugin

Pluspunten van Rank Math:

Snelle set-up met behulp van Wizard

Als je de plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebt, dan wordt er gevraagd om te verbinden met je Rank Math account (dat je gratis aan kunt maken). Nadat je een account aangemaakt hebt en de website geregistreerd is, wordt je doorgelinkt naar de Wizard om in te stellen. Je kunt dan kiezen voor basis- of geavanceerde instellingen. De set-up is heel overzichtelijk en wijst zich eigenlijk vanzelf.

Set-up Wizard Rank Math
Eenvoudige set-up Wizard

Eenvoudig en overzichtelijk dashboard

In het Dashboard kun je de verschillende mogelijkheden van Rank Math controleren in een handig overzicht. Wat je niet nodig hebt kun je gewoon uitzetten. Via de tabjes in het dashboard kun je ook altijd terug naar de set-up Wizard of de documentatie raadplegen.

Rank Math onderdelen
Onderdelen Rank Math

Rank Math dashboard modules
Overzichtelijk dashboard met mogelijkheden

Duidelijke checklist naast je pagina en bericht

Net als Yoast werkt Rank Math met een soort van SEO Checklist. Hierin wordt met groene of rode vinkjes/kruisjes aangegeven wat er al goed is en wat nog verbeterd kan worden. (Bij Yoast zijn dat groene, oranje en rode bolletjes.)

Rank Math geeft een soort ‘ranking’ aan in een % van 100, wat ik zelf zeer prettig vind. Het is wat nauwkeuriger dan alleen maar kleurcodes.

Via de tabjes bovenaan kun je verdere instellingen regelen zoals instellingen voor indexeren of no-follow. Ook vind je hier het tabje voor je voorvertoning voor Social Media (Facebook).

De plugin werkt perfect samen met de WordPress Gutenberg editor (zie foto). Dat is niet helemaal het geval met de DIVI Visual builder. Rank Math kan daarin niet alles “lezen” zoals Alt-tags en links. Ook kun je vanaf de ‘voorkant’ geen gebruik maken van Rank Math. Aan de ‘achterkant’ wel en de instellingen komen dan onder de pagina te staan. (Bij Yoast ook overigens).

De Elementor Pagebuilder en Rank Math zijn wat dat betreft wel een stuk betere vrienden. Als je je pagina in Elementor aan het bewerken bent, staat de checklist er gewoon naast. (zie foto).

Rank Math is overigens wel druk bezig om de ervaring voor alle pagebuilders goed te krijgen.

Rank Math Elementor
Rank Math in de Gutenberg Editor
Elementor en Rank Math
Rank Math in de Elementor Builder

5 zoekwoorden in te stellen

In Rank Math kun je 5 zoekwoorden/zinnen instellen in plaats van één, wat helemaal super is. Bij Yoast kun je dit ook, maar dan wel in de betaalde Premium versie. Van alle zoekwoorden geeft hij ook apart de onderdelen in de checklist aan. Je kunt dus je hele artikel of pagina optimaliseren voor verschillende zoekwoorden. Je kunt van deze functie gebruik maken als je een (gratis) account aangemaakt hebt bij Rank Math.

focus keyword rank math

Integratie met schema.org voor gestuctureerde metadata

Op de website schema.org staan schema’s voor html opmaak van bepaalde onderdelen van je webpagina’s omschreven. Met deze opmaak geef je uitgebreidere informatie over je website aan de zoekmachines; gestructureerde metadata en kunnen deze de kwaliteit van de zoekresultaten verbeteren. De gegevens die je met schema.org kunt markeren zijn onder andere:

 • Recensies en beoordelingen binnen een pagina
 • Kruimelpad
 • Product & prijs
 • Video informatie
 • Recepten

Door gestructureerde metadata toe te passen kan Google je in de de zoekresultaten laten zien als ‘Rich Snippits’

Rank Math kun je zo instellen dat deze gestructureerde data automatisch aan je berichten en pagina’s toegevoegd wordt zodat je ook in de ‘Rijke zoekresultaten’ tevoorschijn kunt gaan komen.

voorbeeld rich snippits zoekreultaten
Voorbeeld Rich Snippits voor video

Koppeling met Google Search Console

Met Rank Math kun je een koppeling met Google Search Console maken en heb je met één klik inzicht in de gegevens van je organische bereik. Superhandig! Wat nóg veel handiger is, is dat je onder het tabje Search Analytics een overzicht krijgt van zoekwoorden waar jij voor scoort met onder andere cijfers over het aantal clicks, vertoningen en je positie. Onder Keyword Tracker staat nu nog ‘coming soon’ en ik ben heel benieuwd wat de functie precies in gaat houden en of dat deze ook mogelijk gemaakt wordt voor deze gratis versie.

Koppeling Rank Math met Google Search Console

SEO Analysetool

Met de ingebouwde SEO Analysetool kun je je website scannen en krijg je een mooi overzicht hoe je website (homepage) er SEO technisch voor staat. Met groene vinkjes of rode kruisjes kun je duidelijk zien wat er al goed is en wat nog aandacht behoeft.

Rank Math seo analyse

Redirects en 404 monitor

In Rank Math kun je instellen dat je een overzicht wilt van alle 404 foutmeldingen die bezoekers krijgen nadat ze een link van je je website bezocht hebben die niet meer actueel is. Vanuit deze 404 monitor kun je vervolgens meteen een redirect maken naar een andere link. Ook heeft de plugin een eigen Redirection functie. Als je een bestaande link (url) verandert dan maakt hij meteen een redirection aan naar de nieuwe url (als je dit zo instelt). Je hoeft je dan helemaal niet meer druk te maken dat een bezoeker een 404 foutmelding krijgt als hij op een url van je website komt die veranderd is.

Bovenstaande functies gebruik ik zelf regelmatig en ik had daar een andere plugin voor. Deze is nu komen te vervallen omdat het in Rank Math gewoon ingebouwd zit. Weer een plugin minder 🙂

Directe link naar de Facebook Debugger

Vaak nog zie ik vragen voorbij komen hoe het komt dat de voorvertoning van een gedeelde link in Facebook niet netjes of niet volledig is. Ik verwijs dan naar het artikel dat ik hier eerder over schreef:

Hoe krijg je een goede voorvertoning van je link op Facebook?

In Rank Math zit gewoon een rechtstreekse link naar deze Facebook Debugger en met die functie ben ik zó blij mee! Met één klik opent Rank Math de url van je net geschreven blogartikel in de Even ‘debuggen’ en klaar! Toegang tot deze link en nog veel meer krijg je via de ‘voorkant’ van je website (wel ingelogd zijn).

Externe links Rank Math

Zoals je op de afbeelding ziet zijn zowel tools van Rank Math als links naar Externe tools via de voorkant te benaderen. Waaronder de mobielvriendelijke test en de Pagespeed tool van Google. De link van het bericht of pagina waar je je op dat moment bevind wordt automatisch meegenomen, dus geen kopieer- en plakwerk meer.

Kanttekeningen bij Rank Math

 • Als je nu de Yoast SEO plugin gebruikt en je wilt overstappen naar Rank Math, kun je aangeven dat de plugin de gegevens van Yoast overneemt. Dat is echt superhandig en scheelt je heel veel werk. Andersom werkt het niet zo. Mocht je toch weer terug willen naar Yoast, dan zul je alles opnieuw in moeten stellen. Het is goed dus om van te voren goed te bedenken of je de overstap wil maken, zeker als je een website hebt met veel pagina’s en berichten. Overigens is dit niet echt een minpunt van Rank Math, maar ligt het meer aan de Yoast kant.
 • RankMath werkt op dit moment nog niet goed samen met pagebuilders zoal de DIVI Visual Builder. Niet alle instellingen worden goed ‘gelezen’. Gelukkig zijn ze hier mee bezig en ik hoop dat ze snel een naadloze oplossing gevonden hebben voor DIVI. In combinatie met Elementor werkt Rank Math overigens wel goed.

Eindconclusie

De Rank Math SEO plugin heeft mijn verwachtingen overtroffen en ik ben van mening dat ze met recht kunnen zeggen dat ze de Swiss Army Knife van WordPress SEO zijn. Tot nu toe heb ik alleen nog getest op mijn eigen websites, maar ik ga deze plugin zeker ook gebruiken op de websites voor mijn klanten.

Het blijft een tool, dus de optimalisatie moet je nog altijd zelf doen. Maar het geeft een superhandig overzicht + allerlei extra handigheidjes. Het is haast ongelofelijk dat deze plugin zoveel biedt in een gratis versie. Ze zijn bezig met een Pro versie zoals je in de Roadmap kunt lezen, maar inhoudelijk is daar nog niet veel over bekend. Of dat het uitrollen van de Pro versie gevolgen gaat hebben voor de functies die nu gratis aangeboden worden valt dus nog niet te zeggen. Even afwachten dus. Maar ik weet nu al dat ik echt wel bereid ben om te gaan betalen voor een plugin die zoveel in zich heeft.

Wat vind jij belangrijk voor een goede SEO plugin?

Lees meer:

Pin It on Pinterest

Share This