Snelheid is hartstikke belangrijk voor je website, als de bezoekers te lang moet wachten dan haken ze af. Zo simpel is het…

Een belangrijke (zo niet de belangrijkste) factor in de snelheid van je website is natuurlijk het optimaliseren van je afbeeldingen. Hier heb ik het al vaker over gehad en schreef er eerder ook een blog over: Tips voor een goed gebruik van afbeeldingen op je website

Wat je ook nog kunt doen om de snelheid van je website te verbeteren is het opschonen van je database. Hier kun je informatie verwijderen die niet meer gebruikt wordt. Klinkt ingewikkeld, maar er is een hele handige plugin voor.

Opschonen van je database met WP-Optimize

Met de plugin WP-Optimize verwijder je binnen 10 minuten de overbodige informatie uit je database. Dat doe je als volgt:

Stap 1: zorg voor een back-up van je database

Meestal gaat het niet mis en ik heb dit zelf ook nog niet meegemaakt. Maar het is wel belangrijk dat je terug kunt grijpen op de goede versie van je website voor het geval dat. Als je nog niets geregeld hebt voor je back-ups is wellicht All in one migration een goede optie voor je.

Stap 2: Installeer de plugin

Dit kun je gewoon doen vanuit je WordPress dashboard onder plugins.  Zoek op WP-Optimize. 

WP-Optimize installeren

Stap 3: Activeer de Plugin

Nadat je de plugin geactiveerd hebt, zoek je deze in je Plugin overzicht. Kies voor de eerste optie: Optimize.

wp optimize optimize

Stap 4: Start de database optimalisatie

De onderdelen boven de rode streep staan automatisch aangevinkt, dit zijn de standaardinstellingen. De opties eronder zijn optioneel

Stap 5: Check je website of alles nog goed werkt

Altijd nog even je website checken als je de database opgeschoond hebt. Naast dat de tabellen geoptimaliseerd worden, wordt er voornamelijk overbodige (verouderde) informatie van berichten verwijderd. Niet de berichten zelf, maar bijvoorbeeld revisies of info die achter gebleven is nadat berichten zijn verwijderd.

wp optimize databse opschonen

Stap 6: Automatische opschoning instellen

Ten slotte kun je in WP-Optimize nog een automatische opschoning van je database instellen. Dit doe je onder ‘instellingen’. Zelf doe ik het overigens eens in de zoveel tijd handmatig zodat ik zelf de controle blijf houden. 

Automatische opschoning met WP-Optimize

Het gaat niet om gigantische informatie wat er verwijderd wordt, maar alle beetjes helpen. Wat er niet in zit, hoeft ook niet geladen te worden.

Meer WordPress tips lezen?

Pin It on Pinterest

Share This