Regelmatig krijg ik de vraag wat nou het verschil tussen een pagina en een bericht is in WordPress. In eerste instantie zien ze er namelijk precies hetzelfde uit als je ze gaat maken. Of je nu op “nieuw bericht” of op “nieuwe pagina” klikt; je krijgt dezelfde WordPress editor te zien.

paginas
De sectie “pagina’s” in je WordPress dashboard
berichten wordpress
De sectie “berichten” in je WordPress dashboard

Verschil tussen pagina en bericht in WordPres

Een pagina voor je “vaste” informatie

Als je een website hebt voor je bedrijf, dan zul je daar een aantal vaste onderdelen op willen laten zien, zoals pagina’s voor je aanbod, een “over mij/ons” pagina, een contactpagina etc. Deze informatie zal niet zo snel veranderen. Soms misschien een aanpassing of een toevoeging, maar that’s it. Deze pagina’s zijn dus vrij statisch. Om de bezoeker van je website op een goede manier tussen de pagina’s te laten navigeren, zet je de links hiervan in je menubalk.

Een pagina kun je opmaken in de WordPress editor, maar vaker wordt gebruik gemaakt van een pagebuilder zoals bijvoorbeeld DIVI, Elementor of Beaver Builder. Als je een nieuwe pagina wil maken krijg je de keuze om je pagina met de editor of met de pagebuilder te bouwen (als je die geïnstalleerd hebt natuurlijk). Vaak zal dit laatste het geval zijn omdat deze builders veel meer mogelijkheden hebben qua opmaak en vormgeving.

Een bericht voor je dynamische content

Berichten in WordPress hebben een veel actueler karakter met vaak een datum erboven. Ze worden geplaatst op je blogpagina in een omgekeerde chronologische volgorde, zodat het laatste geschreven bericht altijd vooraan staat. De berichten kun je indelen in categorieën en zgn. tags meegeven, zodat ze makkelijk vindbaar zijn als iemand iets over een bepaald onderwerp zoekt. Meestal staat op een bericht (blogpost) de reactie functie aan. Via een reactieformulier kunnen bezoekers dan berichten achterlaten en vragen stellen, wat de interactie op je website enorm kan bevorderen.

Als je een nieuw bericht wil maken krijg je ook weer de mogelijkheid om dit met de WordPress editor te doen of met een pagebuilder. In dit geval kun je het beste kiezen voor de editor van WordPress zelf. Deze geeft prima mogelijkheden om een bericht op te maken, zeker met de nieuwe Gutenberg editor die in de nieuwe WordPress versie zit (5.0). Het voordeel hiervan is, dat je altijd makkelijk je blogposts kunt exporteren en importeren in een andere website (Ideaal als je een re-design gaat maken). Zelf maak ik mijn berichten altijd in de editor zelf, omdat de pagebuilder die ik gebruik (DIVI), gebruik maakt van shortcodes in de code. op het moment dat ik van thema zou willen veranderen, moet ik al deze shortcodes er weer uithalen. Voor een paar blogposts maakt dat niet uit, maar als het aantal berichten groeit, wordt dat wel wat bewerkelijker.

Even samengevat

Pagina

 • Statisch
 • Opmaken met WordPress editor of een pagebuilder.
 • Geen meta-data (auteur, datum)
 • Geen categorieën of tags toewijzen
 • Niet chronologisch
 • Reactieformulier meestal uitgeschakeld

Bericht

 • Dynamisch
 • Opmaken met de WordPress editor.
 • Wel metadata (auteur, datum)
 • Categorieën & tags toewijzen
 • Omgekeerd chronologisch (nieuwste vooraan)
 • Reactieformulier meestal ingeschakeld

Lees ook: WordPress wat is het en wat zijn de voordelen?

Pin It on Pinterest

Share This