Herkenbaar? Je hebt een foto nodig om in je Social Media of bij je blogbericht op je website te plaatsen. Even snel zoeken op Google afbeeldingen, opslaan op je computer en plaatsen maar. Zo gepiept en keuze genoeg. Niet doen! De meeste foto’s die je zo vindt zijn niet vrij te gebruiken, er rust copyright op van de maker. Mocht iemand erachter komen dat zijn of haar foto op jouw website staat, dan kun je daarmee in de problemen komen. In het gunstigste geval zul je vriendelijk verzocht worden om deze foto te verwijderen, maar het kan ook maar zo zijn dat je hiervoor mag gaan betalen. En dat wil je natuurlijk liever niet.

Voor foto’s op je website gaat de voorkeur gaat altijd uit naar eigen foto’s, zelf gemaakt of door een professionele fotograaf. Zo laat je iets persoonlijks van je bedrijf of van jezelf zien. Indien je deze mogelijkheid niet hebt kun je stockfoto’s kopen op bijvoorbeeld Shutterstock of Depositphotos. Hier kun je voor niet al te veel geld foto’s met licentie aanschaffen.

Maar… Er zijn ook genoeg gratis alternatieven. Ik heb er een zestal voor je op een rijtje gezet die ik zelf regelmatig raadpleeg in mijn speurtocht naar goede foto’s.

Unsplash

unsplash

Op Unsplash vind je een enorme hoeveelheid kwalitatief zeer goede, gratis stockfoto’s. Deze worden over de hele wereld veel gebruikt door ontwikkelaars van WordPress thema’s. Aanmelden is handig omdat je dan collecties kunt samenstellen, waarvan je op een later tijdstip foto’s kan downloaden. Dit is echter niet noodzakelijk. Na het downloaden wordt gevraagd of je de maker wilt vernoemen, dit is niet verplicht.

Pixabay

Voor gratis foto's moet je op deze website zijn

Pixabay is een van oorsprong Duits bedrijf maar is in verschillende talen beschikbaar, waaronder het Nederlands. Je kunt dus gewoon met Nederlandse termen zoeken. Pixabay bevat enorm veel foto’s van een goede kwaliteit die in verschillende formaten te downloaden zijn. Het makkelijkste is om even aan te melden (kan ook via Facebook en Google), dan hoef je niet bij iedere download aan te geven dat je geen robot bent.

Pikwizard

pickwizard

Pikwizard is een stockfoto website met zowel gratis als premium afbeeldingen die vrij van royalties zijn en commercieel gebruikt mogen worden. Deze website geeft tóch weer andere foto’s als de andere websites en daardoor een mooie aanvulling op je lijstje met stockfoto websites. Als je een geschikte foto gevonden hebt, krijg je drie keuzes: downloaden, delen of bewerken. Dit laatste is superhandig! Als je op de paarse button klikt met ‘Edit image for free’, dan kom je in de Design Wizard en kun je je foto op verschillende manieren aanpassen. Je kunt onder andere het formaat veranderen (social media formaten staan erin), filters toepassen en elementen en tekst toevoegen.

Picjumbo

Picjumbo Gratis stockfoto's

Picjumbo is een gratis stockfoto website die in 2013 is gestart door designer & fotograaf Viktor Hanacek omdat zijn foto’s door de grote stockfoto leveranciers geweigerd werden. Inmiddels zijn er vanaf zijn website al meer dan 5.000.000 foto’s gedownload. Hier vindt je vele, goed kwalitatieve foto’s. Zoek een foto en downloaden maar, registreren hoeft niet.

Life of Pix

lifeofpix


Life of Pix heeft een goede verzameling rechtenvrije foto’s. Iedere week komen er nieuwe fotografen bij die hun foto’s gratis beschikbaar stellen om te downloaden. De website heeft ook een sectie voor gratis video’s. Aanmelden of registreren is niet nodig.

Foodiesfeed

foodiesfeed

Zoek je foto’s over eten? Foodiesfeed heeft ruim 900 gratis stockfoto’s die met eten te maken hebben. De foto’s zijn van een prima kwaliteit en je kunt meteen aan de slag, registreren is niet nodig.

Pin It on Pinterest

Share This