Voor gratis stockfoto’s moet je op deze websites zijn!

Gratis stockfoto's

Herkenbaar? Je hebt een foto nodig om in je Social Media of bij je blogbericht op je website te plaatsen. Even snel zoeken op Google afbeeldingen, opslaan op je computer en plaatsen maar. Zo gepiept en keuze genoeg. Niet doen! De meeste foto’s die je zo vindt zijn niet vrij te gebruiken, er rust copyright op van de maker. Mocht iemand erachter komen dat zijn of haar foto op jouw website staat, dan kun je daarmee in de problemen komen. In het gunstigste geval zul je vriendelijk verzocht worden om deze foto te verwijderen, maar het kan ook maar zo zijn dat je hiervoor mag gaan betalen. En dat wil je natuurlijk liever niet.

Voor foto’s op je website gaat de voorkeur gaat altijd uit naar eigen foto’s, zelf gemaakt of door een professionele fotograaf. Zo laat je iets persoonlijks van je bedrijf of van jezelf zien. Indien je deze mogelijkheid niet hebt kun je stockfoto’s kopen op bijvoorbeeld Shutterstock of Depositphotos. Hier kun je voor niet al te veel geld foto’s met licentie aanschaffen.

Maar… Er zijn ook genoeg gratis alternatieven. Ik heb er een zestal voor je op een rijtje gezet die ik zelf regelmatig raadpleeg in mijn speurtocht naar goede foto’s.

Unsplash

unsplash

Op Unsplash vind je een enorme hoeveelheid kwalitatief zeer goede, gratis stockfoto’s. Deze worden over de hele wereld veel gebruikt door ontwikkelaars van WordPress thema’s. Aanmelden is handig omdat je dan collecties kunt samenstellen, waarvan je op een later tijdstip foto’s kan downloaden. Dit is echter niet noodzakelijk. Na het downloaden wordt gevraagd of je de maker wilt vernoemen, dit is niet verplicht.

Pixabay

Voor gratis foto's moet je op deze website zijn

Pixabay is een van oorsprong Duits bedrijf maar is in verschillende talen beschikbaar, waaronder het Nederlands. Je kunt dus gewoon met Nederlandse termen zoeken. Pixabay bevat enorm veel foto’s van een goede kwaliteit die in verschillende formaten te downloaden zijn. Het makkelijkste is om even aan te melden (kan ook via Facebook en Google), dan hoef je niet bij iedere download aan te geven dat je geen robot bent.

Pikwizard

pickwizard

Pikwizard is een stockfoto website met zowel gratis als premium afbeeldingen die vrij van royalties zijn en commercieel gebruikt mogen worden. Deze website geeft tóch weer andere foto’s als de andere websites en daardoor een mooie aanvulling op je lijstje met stockfoto websites. Als je een geschikte foto gevonden hebt, krijg je drie keuzes: downloaden, delen of bewerken. Dit laatste is superhandig! Als je op de paarse button klikt met ‘Edit image for free’, dan kom je in de Design Wizard en kun je je foto op verschillende manieren aanpassen. Je kunt onder andere het formaat veranderen (social media formaten staan erin), filters toepassen en elementen en tekst toevoegen.

Picjumbo

Picjumbo Gratis stockfoto's

Picjumbo is een gratis stockfoto website die in 2013 is gestart door designer & fotograaf Viktor Hanacek omdat zijn foto’s door de grote stockfoto leveranciers geweigerd werden. Inmiddels zijn er vanaf zijn website al meer dan 5.000.000 foto’s gedownload. Hier vindt je vele, goed kwalitatieve foto’s. Zoek een foto en downloaden maar, registreren hoeft niet.

Life of Pix

lifeofpix


Life of Pix heeft een goede verzameling rechtenvrije foto’s. Iedere week komen er nieuwe fotografen bij die hun foto’s gratis beschikbaar stellen om te downloaden. De website heeft ook een sectie voor gratis video’s. Aanmelden of registreren is niet nodig.

Foodiesfeed

foodiesfeed

Zoek je foto’s over eten? Foodiesfeed heeft ruim 900 gratis stockfoto’s die met eten te maken hebben. De foto’s zijn van een prima kwaliteit en je kunt meteen aan de slag, registreren is niet nodig.

Heb jij nog een tip voor een goede, gratis stockfoto website?

3 Reacties

 1. Marie de Jonge

  Bedankt voor het delen van de websites waarop ik stockfoto’s kan vinden. Ik zoek er namelijk een die bij een blogpost past die ik geschreven heb. Ik zal in de gaten houden welke rechten er bij de de foto’s zitten, zodat ik geen auteursrechten kan schenden.

  Antwoord
  • Monique

   Graag gedaan Marie! Van deze websites kun je ze gewoon gebruiken… Een bedankje wordt weleens op prijs gesteld, maar is niet verplicht.

   Antwoord
 2. Gonnie

  Ik heb je nieuwsbrief gelezen en bewaard. Heel fijn om extra websites te zien met mooie sfeerfoto’s. Grazie Monique!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verder lezen?

7 typen websites die niet garant staan voor succes

Er bestaan verschillende typen websites die weer onderverdeeld kunnen worden in succesvolle en niet succesvolle. Als je als ondernemer een website hebt, wil je natuurlijk ook dat die een succes wordt. Een website die bezoekers aantrekt…

Voor gratis stockfoto’s moet je op deze websites zijn!

Herkenbaar? Je hebt een foto nodig om in je Social Media of bij je blogbericht op je website te plaatsen. Even snel zoeken op Google afbeeldingen, opslaan op je computer en plaatsen maar. Zo gepiept en keuze genoeg. Niet doen! De meeste foto’s die je…

Hoe krijg je een goede voorvertoning van een link op Facebook?

Als je de link van je nieuwe blogpost of van webpagina deelt op Facebook, dan wil je natuurlijk dat het er netjes en aantrekkelijk uitziet. De bedoeling van het plaatsen van je Facebookbericht, is uiteraard dat er mensen op je link klikken en je website bezoeken.

De 3 populairste Page Builders voor WordPress

Als je zelf een WordPress website wil maken en niets van code weet, dan is het gebruik van een Page Builder om je website vorm te geven een goede oplossing. Zelf maak ik ook gebruik van een Page Builder om mijn websites te maken en wel de DIVI Visual Builder…

Blogpost publiceren? Loop hem nog even na met deze checklist

Als je een blogpost geschreven hebt en de afbeeldingen geplaatst zijn, is het tijd om op ”publiceren” te drukken. Zelf voel ik dan altijd nog een lichte aarzeling. Is het nu echt wel goed zo? Is dit voor jou herkenbaar?

Welke bestandsformaten voor afbeeldingen zijn er, en hoe gebruik je ze op je website?

Zie je ze weleens voorbij komen? JPG, PDF, PNG, GIF, EPS, AI, TIFF, PSD? Allemaal verschillende bestandsformaten voor afbeeldingen. Wat de verschillen zijn en hoe je ze gebruikt lees je hieronder. (Er zijn ook nog andere bestandstypen, maar dit zijn de meest...

WordPress geïnstalleerd? Dit kun je het beste als eerste doen

Het is je gelukt om WordPress te installeren en je staat te popelen om meteen aan de gang te gaan. Even wachten nog... Het is goed om even een paar dingen te doen voordat je verder gaat, je hoeft hier dan niet meer naar om te kijken. 1. Verwijder de voorbeeld content...

Wat is het verschil tussen een pagina en bericht in WordPress?

Regelmatig krijg ik de vraag wat nou het verschil tussen een pagina en een bericht is in WordPress. In eerste instantie zien ze er namelijk precies hetzelfde uit als je ze gaat maken. Of je nu op “nieuw bericht” of op “nieuwe pagina” klikt; je krijgt dezelfde WordPress editor te zien…

Laposta of Mailchimp: welke kies jij om gratis nieuwsbrieven te versturen?

Laposta of Mailchimp? That's the question.. Al eerder schreef ik over het belang van het opbouwen van een e-maillijst. Met een e-maillijst heb je toegang tot contacten die zich zelf ingeschreven hebben op jouw lijst. Ze zijn al nieuwsgierig naar je bedrijf en de...

Rank Math: de beste en fijnste WordPress SEO plugin? (Review)

Een goede WordPress SEO plugin mag zeker niet ontbreken op je website. Jarenlang gebruikte ik de Yoast SEO plugin voor mijn eigen websites en die van mijn klanten. Nadat ik steeds meer goede reviews las over Rank Math, ben ik daar mee gaan testen. In dit artikel lees...

7 Stappen Voor Een Goede Voorbereiding Van Je Website

Schrijf je in om waardevolle tips & inspiratie te ontvangen. Je krijgt van mij de 7 stappen voor een goede voorbereiding cadeau!

7 stappen voor een goede voorbereiding van je website
Pin It on Pinterest