Voor gratis stockfoto’s moet je op deze websites zijn!

Voor gratis stockfoto’s moet je op deze websites zijn!

Herkenbaar? Je hebt een foto nodig om in je Social Media of bij je blogbericht op je website te plaatsen. Even snel zoeken op Google afbeeldingen, opslaan op je computer en plaatsen maar. Zo gepiept en keuze genoeg. Niet doen! De meeste foto’s die je zo vindt zijn niet vrij te gebruiken, er rust copyright op van de maker. Mocht iemand erachter komen dat zijn of haar foto op jouw website staat, dan kun je daarmee in de problemen komen. In het gunstigste geval zul je vriendelijk verzocht worden om deze foto te verwijderen, maar het kan ook maar zo zijn dat je hiervoor mag gaan betalen. En dat wil je natuurlijk liever niet.

Voor foto’s op je website gaat de voorkeur gaat altijd uit naar eigen foto’s, zelf gemaakt of door een professionele fotograaf. Zo laat je iets persoonlijks van je bedrijf of van jezelf zien. Indien je deze mogelijkheid niet hebt kun je stockfoto’s kopen op bijvoorbeeld Shutterstock of Depositphotos. Hier kun je voor niet al te veel geld foto’s met licentie aanschaffen.

Maar… Er zijn ook genoeg gratis alternatieven. Ik heb er een zestal voor je op een rijtje gezet die ik zelf regelmatig raadpleeg in mijn speurtocht naar goede foto’s.

Unsplash

unsplash

Op Unsplash vind je een enorme hoeveelheid kwalitatief zeer goede, gratis stockfoto’s. Deze worden over de hele wereld veel gebruikt door ontwikkelaars van WordPress thema’s. Aanmelden is handig omdat je dan collecties kunt samenstellen, waarvan je op een later tijdstip foto’s kan downloaden. Dit is echter niet noodzakelijk. Na het downloaden wordt gevraagd of je de maker wilt vernoemen, dit is niet verplicht.

Pixabay

Voor gratis foto's moet je op deze website zijn

Pixabay is een van oorsprong Duits bedrijf maar is in verschillende talen beschikbaar, waaronder het Nederlands. Je kunt dus gewoon met Nederlandse termen zoeken. Pixabay bevat enorm veel foto’s van een goede kwaliteit die in verschillende formaten te downloaden zijn. Het makkelijkste is om even aan te melden (kan ook via Facebook en Google), dan hoef je niet bij iedere download aan te geven dat je geen robot bent.

Pikwizard

Pikwizard is een stockfoto website met zowel gratis als premium afbeeldingen die vrij van royalties zijn en commercieel gebruikt mogen worden. Deze website geeft tóch weer andere foto’s als de andere websites en daardoor een mooie aanvulling op je lijstje met stockfoto websites. Als je een geschikte foto gevonden hebt, krijg je drie keuzes: downloaden, delen of bewerken. Dit laatste is superhandig! Als je op de paarse button klikt met ‘Edit image for free’, dan kom je in de Design Wizard en kun je je foto op verschillende manieren aanpassen. Je kunt onder andere het formaat veranderen (social media formaten staan erin), filters toepassen en elementen en tekst toevoegen.

Picjumbo

Picjumbo Gratis stockfoto's

Picjumbo is een gratis stockfoto website die in 2013 is gestart door designer & fotograaf Viktor Hanacek omdat zijn foto’s door de grote stockfoto leveranciers geweigerd werden. Inmiddels zijn er vanaf zijn website al meer dan 5.000.000 foto’s gedownload. Hier vindt je vele, goed kwalitatieve foto’s. Zoek een foto en downloaden maar, registreren hoeft niet.

Life of Pix

lifeofpix


Life of Pix heeft een goede verzameling rechtenvrije foto’s. Iedere week komen er nieuwe fotografen bij die hun foto’s gratis beschikbaar stellen om te downloaden. De website heeft ook een sectie voor gratis video’s. Aanmelden of registreren is niet nodig.

Foodiesfeed

foodiesfeed

Zoek je foto’s over eten? Foodiesfeed heeft meer dan 1700 gratis stockfoto’s die met eten te maken hebben. De foto’s zijn van een prima kwaliteit en je kunt meteen aan de slag, registreren is niet nodig.

Heb jij nog een tip voor een goede, gratis stockfoto website?

3 Reacties

 1. Marie de Jonge

  Bedankt voor het delen van de websites waarop ik stockfoto’s kan vinden. Ik zoek er namelijk een die bij een blogpost past die ik geschreven heb. Ik zal in de gaten houden welke rechten er bij de de foto’s zitten, zodat ik geen auteursrechten kan schenden.

  Antwoord
  • Monique

   Graag gedaan Marie! Van deze websites kun je ze gewoon gebruiken… Een bedankje wordt weleens op prijs gesteld, maar is niet verplicht.

   Antwoord
 2. Gonnie

  Ik heb je nieuwsbrief gelezen en bewaard. Heel fijn om extra websites te zien met mooie sfeerfoto’s. Grazie Monique!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verder lezen?

De kleuren van je website bepalen met deze 5 handige tools

Ik heb 5 handige tools gevonden waarmee je de kleuren en kleurcombinaties voor je website kunt bepalen. Deze komen verderop in het artikel aan bod. Eerst heb ik nog wat extra informatie voor je over het gebruik van kleur voor je website (en huisstijl).

Verbeter de snelheid van je website door het opschonen van je database

Snelheid is hartstikke belangrijk voor je website, als de bezoekers te lang moet wachten dan haken ze af. Zo simpel is het... Een belangrijke (zo niet de belangrijkste) factor in de snelheid van je website is natuurlijk het optimaliseren van je afbeeldingen. Hier heb...

Goede foto’s zijn belangrijk; ze maken je website

Foto’s zijn enorm belangrijk voor je website, ze bepalen voor een heel groot deel de sfeer en de uitstraling. Het design en je teksten kunnen nog zo goed in elkaar zitten, als je foto’s niet sprekend en van slechte kwaliteit zijn, dan heeft dat consequenties voor de ervaring van je bezoekers.

De 3 populairste Page Builders voor WordPress

Als je zelf een WordPress website wil maken en niets van code weet, dan is het gebruik van een Page Builder om je website vorm te geven een goede oplossing. Zelf maak ik ook gebruik van een Page Builder om mijn websites te maken en wel de DIVI Visual Builder…

Wat is WordPress en wat zijn de voordelen?

Heel kort gezegd; WordPress is een Content Management Systeem (CMS). Dat wil zeggen, een systeem om de content van je website te managen. Uhh.. en nu in Nederlands graag! WordPress is een pakket software, een programma, waarmee je de inhoud van je website…

Welke bestandsformaten voor afbeeldingen zijn er, en hoe gebruik je ze op je website?

Zie je ze weleens voorbij komen? JPG, PDF, PNG, GIF, EPS, AI, TIFF, PSD? Allemaal verschillende bestandsformaten voor afbeeldingen. Wat de verschillen zijn en hoe je ze gebruikt lees je hieronder. (Er zijn ook nog andere bestandstypen, maar dit zijn de meest...

5 onderdelen die absoluut niet mogen ontbreken op jouw website

Als ondernemer ontkom je er niet aan om een website te hebben voor je bedrijf. Het is hét middel om de klanten aan te spreken die je graag aan wil trekken. Je hebt veel ruimte om je producten, diensten en iets van jezelf te laten zien.

Blogpost publiceren? Loop hem nog even na met deze checklist

Als je een blogpost geschreven hebt en de afbeeldingen geplaatst zijn, is het tijd om op ”publiceren” te drukken. Zelf voel ik dan altijd nog een lichte aarzeling. Is het nu echt wel goed zo? Is dit voor jou herkenbaar?

5 redenen om vandaag nog te beginnen met bloggen

Bloggen is dé perfecte manier om waardevolle content toe te voegen aan je website. Het kost je niets, behalve tijd natuurlijk, en het geeft je website èn je bedrijf echt een boost. Te vaak zie ik nog dat ondernemers niets met de blogfunctie op hun website doen.

De veranderingen van Mailchimp en de gevolgen voor je gratis account

Mailchimp heeft besloten om per 15 mei 2019 veranderingen aan te brengen in de abonnementen. Dit heeft voornamelijk voor de gratis versie best wel wat consequenties.

7 Stappen Voor Een Goede Voorbereiding Van Je Website

Schrijf je in om waardevolle tips & inspiratie te ontvangen. Je krijgt van mij de 7 stappen voor een goede voorbereiding cadeau!

7 stappen voor een goede voorbereiding van je website