Wat is WordPress en wat zijn de voordelen?

WordPress. Wat is het en wat zijn de voordelen?

Wat is dat nou, WordPress?

Content management Systeem (CMS)
Heel kort gezegd; WordPress is een Content Management Systeem (CMS). Dat wil zeggen, een systeem om de content van je website te managen. Uhh.. en nu in Nederlands graag! WordPress is een pakket software, een programma, waarmee je de inhoud van je website kunt beheren. WordPress draait op de programmeertaal PHP, maar je hoeft zelf gelukkig helemaal geen code te kunnen schrijven, of er verstand van te hebben, om de software te kunnen gebruiken.

Achterkant van je website
WordPress fungeert eigenlijk als de “achterkant” van je website. Hierin maak je je pagina’s met foto’s en teksten, schrijf je je blogberichten en installeer je extra functies (plugins). Het thema (template) wat je installeert is er verantwoordelijk voor, hoe je website er aan de “voorkant” uitziet voor de bezoeker. Het thema bepaalt het design door middel van o.a. kleuren, lettertypes en de opbouw van de pagina’s.

Populairste CMS
WordPress is ongekend populair en wordt wereldwijd op dit moment gebruikt voor ruim 30% van alle websites. Het aantal WordPress websites neemt iedere dag verder toe. Waarom dit CMS zo ongekend populair is, vertel ik je verderop in het artikel. Eerst een stukje geschiedenis…

Een stukje WordPress geschiedenis

In 2001 is de eerste opzet voor WordPress is eigenlijk ontworpen door de Franse programmeur Michel Valdrighi. Hij maakte een programma om te bloggen en noemde dat b2. Hij stopte hier na een jaar alweer mee omdat hij geen kansen zag en richtte zich weer op andere projecten.

Matt Mullenweg, een student, gebruikte deze software om af en toe een blog te schrijven en wat foto’s op te posten. Hij bedacht dat hij hier wel wat mee kon en is samen met Mike Little, verder gaan ontwikkelen op de basis van de b2 software. Hieruit is WordPress ontstaan met een eerste versie in 2003. In eerste instantie is WordPress gemaakt om te kunnen bloggen. De homepage was dan ook voornamelijk een overzicht van de gepubliceerde berichten, met het laatste bericht bovenaan. Door de jaren heen is WordPress echter ontwikkeld tot een volledig CMS waarmee je complete websites kunt bouwen met zowel pagina’s als berichten.

De voordelen van WordPress

Er zitten behoorlijk belangrijke voordelen aan WordPress; het is flexibel en gebruiksvriendelijk, en daarom niet voor niets de meest gebruikte CMS ter wereld. Wat voordelen op een rijtje:

De software is gratis en open source

De software om je WordPress website mee te maken is volledig gratis. Je kunt het zo vaak downloaden als je wilt en het kost je helemaal niets. Nada! “Open source” wil niets anders zeggen dat de broncode waarmee de sofware geschreven is, openbaar is en dat iedereen hier in principe veranderingen in aan kan brengen. Binnen de WordPress community is zo een enorme groep van ontwikkelaars ontstaan die continue meehelpen aan het verbeteren en uitbreiden van de software.

WordPress is eenvoudig in gebruik

Door de opzet van de software en de overzichtelijkheid van het dashboard is WordPress eenvoudig in het gebruik. Of je nu nieuwe pagina’s maakt, berichten schrijft of projecten toevoegt; het werkt in de basis allemaal hetzelfde. Je hoeft niets van de code te weten of leren en je kunt al je eigen website maken. Uiteraard zit er wel iets van een leercurve in, maar als je de basis onder de knie hebt, dan kun je zelf prima je website maken of bijhouden.

Lees ook: Wat is het verschil tussen een pagina en bericht in WordPress?

Het is makkelijk uit te breiden

De keuze uit duizenden verschillende (gratis, premium en freemium) plugins en thema’s om je website verder uit te breiden maken WordPress een zeer flexibele websitebouwer. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er. Je kunt zelfs een complete webshop bouwen in WordPress (WooCommerce) of een online community opzetten (BuddyPress)

Google houdt van WordPress

De basis van WordPress is SEO vriendelijk. Of je verder goed in de zoekmachines (lees Google) gevonden wordt is natuurlijk voornamelijk afhankelijk van de opbouw van je website. Factoren die o.a. belangrijk zijn voor je vindbaarheid; de laadtijd van je website, de structuur, SEO vriendelijke content, aantal bezoekers en bezoeken etc.

Er is een enorme, behulpzame community

Google eens op “WordPress” en je krijgt meteen meer dan 2 miljoen resultaten. Dit om je een indruk te geven over de enorme hoeveelheid informatie er op het wereldwijde web te vinden is voor dit CMS. Er zijn veel blogs te vinden die verder ingaan op WordPress gerelateerde onderwerpen, forums, en ook YouTube staat vol met tutorials hoe je één en ander aan kan pakken of oplossen. Daarnaast zijn er nog verschillende Facebookgroepen waar je je vragen kunt stellen als je ergens niet uitkomt. Mijn ervaring is dat er veel gebruikers en designers zijn die je graag antwoord zullen geven. Leef je uit!

Wil je wat actiever worden in de community, ga dan een naar een WordPress meetup. Deze vinden 1x per maand plaats in o.a. Utrecht, Nijmegen en Eindhoven. Daarnaast worden er de wat grotere Wordcamps georganiseerd, 1 x per jaar in o.a. Utrecht en Rotterdam. De Wordcamp Europe is een grote WordPress conferentie die 1x per jaar plaatsvindt in elke keer een Europese stad, dit jaar in Berlijn (20-22 juni 2019). Hier komen duizenden WordPress fanaten op af en de grote ontwikkelaars van thema’s en plugins zijn ook aanwezig.

Zijn er ook nadelen aan WordPress?

Zoals met alles is het niet alleen maar hosanna met WordPress. Zijn er ook nadelen dan? Uiteraard, alhoewel die nog steeds niet opwegen tegen de enorme voordelen. Een paar puntjes die een nadeel zouden kunnen zijn:

Enorm veel mogelijkheden

Omdat er voor WordPress duizenden thema’s en tienduizenden plugins (uitbreidingen op je website) te verkrijgen zijn, is het soms lastig om door de bomen het bos te blijven zien. Want: wat moet je nou kiezen? Welke zijn goed of minder goed? Hoe zit het met de support? Welke thema’s zijn goed gecodeerd? Zet ik niet teveel plugins op mijn website? Etc. Etc. Wat tips:

 • Kies voor een premium (betaald) thema. Deze zijn (meestal) veel beter gecodeerd dan de gratis verkrijgbare thema’s. Daarnaast zitten er veel meer mogelijkheden in qua aanpassen van het design, functionaliteiten e.d.). Zelf werk ik uitsluitend met het DIVI Thema van Elegant Themes, een hoogwaardig en flexibel premium thema waarmee je je website helemaal naar je hand kunt zetten. Wat ook een goede plek is om te kijken voor goede, betaalde thema’s is Themeforest. Hier staan de populairste thema’s op populariteit gerangschikt en vind je veel klantervaringen.
 • Onderzoek goed welke plugins je nodig hebt, zodat je er niet teveel op je website krijgt. Dit heeft namelijk gevolgen voor de zwaarte van je website en daardoor je laadtijd. Er zijn plugins die verschillende functionaliteiten combineren, dit kan een goed alternatief zijn. Jetpack is hier een voorbeeld van.
 • Als je een plugin wil downloaden via de plugin directory in je dashboard, typ je het zoekwoord in en automatisch komen dan de populairste plugins bovenaan te staan. Lees voor je download ook wat reviews.

Er zijn veel updates

Vanuit WordPress zelf zijn er verschillende updates per jaar, waaronder de grote update naar 5.0 in December 2018. Daarnaast komen ook de ontwikkelaars van je thema en je plugins met diverse updates, sommigen hiervan wekelijks of om de paar dagen. Het is belangrijk om deze updates ook regelmatig uit te voeren om conflicten op je website te voorkomen en hem veilig te houden tegen hackers. Zorg altijd voor een back-up als je gaat updaten en check je website erna of alles nog naar behoren werkt.

Overzicht houden op de kosten

WordPress is gratis, en blijft gratis. Dat wil niet zeggen dat dat er geen kosten verbonden zijn aan je website. Je kunt het zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Als je je website zelf maakt met een gratis thema en plugins en een goedkope hosting aanschaft, dan kun je voor 3 tientjes per jaar klaar zijn. Je gaat (veel) meer kosten maken als je:

 • Je website laat bouwen door een WordPress webdesigner. Er zijn enorm veel webdesigners en die vragen allemaal hun eigen prijs. De prijzen voor het bouwen van een website kunnen uiteenlopen van een paar honderd tot een paar duizend euro. Onderzoek goed van te voren met wie je in zee wilt gaan; informeer bij familie, vrienden en kennissen, bekijk portfolio’s en lees ervaringsverhalen van anderen. (Of kies voor Q webstudio :-))
 • Kiest voor een premium thema. De kosten hiervoor liggen ongeveer tussen de €29,- en €150,-. Dit zijn vaak jaarlijks terugkomende kosten als je wil blijven profiteren van de updates. (en dat wil je).
 • Kiest voor premium plugins. De kosten hiervan variëren enorm; van een éénmalige betaling van een paar euro tot een jaarlijks terugkerende betaling van tientallen euro’s.
 • Het onderhoud van je website niet zelf gaat doen, maar uitbesteed. Ook hier variëren de prijzen, onder andere afhankelijk van het onderhoudspakket dat je kiest en bij wie. Ook ik bied overigens mogelijkheden voor onderhoud en ondersteuning.

Het verschil tussen wordPress.org en wordpress.com

Er is vaak toch nog wat verwarring over het verschil tussen wordpress.org en wordpress.com. Eigenlijk is het heel eenvoudig:

 • wordpress.org is van de gratis, open source software voor WordPress. deze kun je gewoon downloaden van de website en installeren op de server bij je hostingbedrijf. Het voordeel van deze software is dat er niet of nauwelijks beperkingen aanzitten voor het installeren van thema’s en plugins. Je kunt er dus opzetten wat je wilt, mits het geen conflicten met elkaar oplevert.
 • wordpress.com is een gehost platform waar WordPress op draait en is onderdeel van het bedrijf Automattic van Matt Mullenweg. (Zo houdt de ontwikkelaar van de gratis software er toch nog een centje aan over). Je hebt hier de mogelijkheid om een gratis website te maken. Deze krijgt dan wel een domeinnaam met de extensie van wordpress.com (jouwnaam.wordpress.com) en laat deze website advertenties zien van wordpress.com. Wil je je eigen domeinnaam gebruiken en geen advertenties, dan kun je kiezen uit verschillende pakketten die beginnen vanaf €4,- per maand. Een nadeel van wordpress.com is dat je er beperkingen hebt voor het installeren van thema’s en plugins, dwz. niet alles wordt ondersteund.

Het is inmiddels wel duidelijk; ik ben fan! Vanwege alle voordelen die WordPress biedt, heb ik ervoor gekozen om uitsluitend met dit CMS te werken. Daarbij wil ik graag dat mijn klanten een goede gebruikservaring hebben nadat ik hun website heb opgeleverd.

Wat is jouw ervaring met WordPress?

4 Reacties

 1. Gee

  Fijne uitleg! Dank je wel 🙂

  Antwoord
  • Monique

   Graag gedaan Gee!

   Antwoord
 2. Anne Middelkamp

  Dankjewel! Helder geschreven, leerzaam! Wij hebben ook alweer een jaar of 8 een wordpress site en al blijft Arco erbij dat onze allereerste site in flash veel fijner was (dat beheerste hij goed) – Ik kan hier zelf veel beter mee uit de voeten! Wij werken er bijna elke dag aan en ontdekken nog steeds nieuwe mogelijkheden al hebben we wel ondersteuning nodig voor het bouwen van templates en installeren van nieuwe plugins!

  Antwoord
  • Monique

   Dank je wel Anne! Ja, dat Flash, dat was wel een dingetje. Nog uit de tijd dat webdesigners flink geld konden verdienen omdat de gewone mens er niets van snapte. Het grote voordeel dan ook vind ik dat je met WordPress, met een kleine leercurve prima je website bij kunt houden of zelf kunt maken. Webbouwen is veel toegankelijker geworden. Als je zo’n specifiek gebouwde website hebt als jullie, dan komt er inderdaad technisch wat meer om de hoek kijken. Maar dingetjes zoals het plaatsen van berichten e.d. vind ik dat iedere website eigenaar zelf in de hand moet kunnen hebben. Dat werkt wel een stuk sneller dan ieder keer je webdesigner bellen. Mits men daar geen zin in heeft natuurlijk… ?

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verder lezen?

5 redenen om vandaag nog te beginnen met bloggen

Bloggen is dé perfecte manier om waardevolle content toe te voegen aan je website. Het kost je niets, behalve tijd natuurlijk, en het geeft je website èn je bedrijf echt een boost. Te vaak zie ik nog dat ondernemers niets met de blogfunctie op hun website doen.

De 3 populairste Page Builders voor WordPress

Als je zelf een WordPress website wil maken en niets van code weet, dan is het gebruik van een Page Builder om je website vorm te geven een goede oplossing. Zelf maak ik ook gebruik van een Page Builder om mijn websites te maken en wel de DIVI Visual Builder…

De kleuren van je website bepalen met deze 5 handige tools

Ik heb 5 handige tools gevonden waarmee je de kleuren en kleurcombinaties voor je website kunt bepalen. Deze komen verderop in het artikel aan bod. Eerst heb ik nog wat extra informatie voor je over het gebruik van kleur voor je website (en huisstijl).

Maak zelf de mooiste social media uitingen met Canva

Je hebt iets te vertellen en dat wil je delen met de wereld. Je weet inmiddels dat een afbeelding vaak meer zegt dan alleen maar woorden en daar wil je gebruik van maken in je social media uitingen. Je hebt weinig tot geen design ervaring en ook geen Photoshop ter beschikking…

Wat is WordPress en wat zijn de voordelen?

Heel kort gezegd; WordPress is een Content Management Systeem (CMS). Dat wil zeggen, een systeem om de content van je website te managen. Uhh.. en nu in Nederlands graag! WordPress is een pakket software, een programma, waarmee je de inhoud van je website…

De veranderingen van Mailchimp en de gevolgen voor je gratis account

Mailchimp heeft besloten om per 15 mei 2019 veranderingen aan te brengen in de abonnementen. Dit heeft voornamelijk voor de gratis versie best wel wat consequenties.

Verbeter de snelheid van je website door het opschonen van je database

Snelheid is hartstikke belangrijk voor je website, als de bezoekers te lang moet wachten dan haken ze af. Zo simpel is het... Een belangrijke (zo niet de belangrijkste) factor in de snelheid van je website is natuurlijk het optimaliseren van je afbeeldingen. Hier heb...

5 onderdelen die absoluut niet mogen ontbreken op jouw website

Als ondernemer ontkom je er niet aan om een website te hebben voor je bedrijf. Het is hét middel om de klanten aan te spreken die je graag aan wil trekken. Je hebt veel ruimte om je producten, diensten en iets van jezelf te laten zien.

WordPress geïnstalleerd? Dit kun je het beste als eerste doen

Het is je gelukt om WordPress te installeren en je staat te popelen om meteen aan de gang te gaan. Even wachten nog... Het is goed om even een paar dingen te doen voordat je verder gaat, je hoeft hier dan niet meer naar om te kijken. 1. Verwijder de voorbeeld content...

Bepaal het doel van je website met deze 5 voorbeelden

Veel ondernemers zien hun website als een doel op zich en hebben niet in de gaten dat een website juist een middel is om andere doelen te behalen. Als je exact weet wat het doel van je website moet zijn, kun je veel beter bepalen wat er op je website aanwezig moet zijn om je doelen te behalen.

7 Stappen Voor Een Goede Voorbereiding Van Je Website

Schrijf je in om waardevolle tips & inspiratie te ontvangen. Je krijgt van mij de 7 stappen voor een goede voorbereiding cadeau!

7 Stappen Voor Een Goede Voorbereiding Van Je Website