Welke bestandsformaten voor afbeeldingen zijn er, en hoe gebruik je ze op je website?

Welke bestandsformaten voor afbeeldingen zijn er, en hoe gebruik je ze op je website?

Zie je ze weleens voorbij komen? JPG, PDF, PNG, GIF, EPS, AI, TIFF, PSD? Allemaal verschillende bestandsformaten voor afbeeldingen. Wat de verschillen zijn en hoe je ze gebruikt lees je hieronder. (Er zijn ook nog andere bestandstypen, maar dit zijn de meest gebruikte)

Afbeeldingen gebruiken voor web of print

Sommige van bovenstaande afkortingen zullen je bekend voorkomen, andere misschien wat minder. Grofweg kun je ze onderverdelen in 2 soorten bestandstypes. Deze hebben met het doel te maken waar je ze voor gebruikt.

  1. Print (Drukwerk, printen)
  2. Web (website, social media)

Afbeeldingsformaten die geschikt zijn voor print

ai

.ai (Adobe Illustrator)

Een afbeeldingsbestand (illustratie) dat je maakt met Adobe Illustrator wordt standaard opgeslagen als een .ai bestand. De verschillende lagen blijven bestaan en zijn te bewerken. De illustraties worden opgebouwd met vectoren, waardoor ze schaalbaar zijn zonder kwaliteitsverlies. Een logo wordt hier vaak mee gemaakt. Een .ai bestand is vrij zwaar en zal meestal omgezet worden naar een .eps bestand om te versturen naar een klant of drukker.

eps

.eps (Encapsulated PostScript)

Een veelzijdig bestandsformaat dat zowel gemaakt kan worden in Illustrator (vectoren) als in Photoshop (pixels). Een .eps bestand is te openen in grafische programma’s. Als je een logo hebt is het aan te raden om dit in een .eps bestand te hebben, dan is het schaalbaar en kan het voor allerlei doeleinden gebruikt worden.

pdf

.pdf (Portable Document Format)

Tja, wat kun je niet met pdf? Ideaal voor drukproeven omdat die in een lagere resolutie verstuurd kunnen worden en geschikt voor drukwerk als ze in een hoge resolutie opgeslagen worden. Je kunt ze laten downloaden (als e-book of whitepaper), je kunt ze beveiligen of laten onderteken.

psd

.psd (Photoshop Document)

In een .psd bestand kun je foto’s opmaken in lagen. Hierdoor is ontzettend veel mogelijk op creatief gebied. Het maakt de bestanden ook zwaar, vandaar dat het meestal eerst omgezet wordt naar .jpeg of .tiff voordat je het opstuurt om af te laten drukken.

tiff

.tiff of .tif (Tagged Image File Format)

Een .tiff bestand kun je opslaan zonder compressie zodat de kwaliteit van de foto hoog blijft. Hiermee is het een ideaal bestand voor drukwerk of foto afdrukken. Een .psd bestand wordt meestal opgeslagen in een .tiff bestand zonder lagen als er drukwerk van gemaakt moet worden.

Afbeeldingsformaten die geschikt zijn voor je website

jpg

.jpg of .jpeg (Joint Photographic Experts Group)

Het grote voordeel van .jpeg (of .jpg) bestanden is, dat je ze kunt comprimeren. Dat betekent eigenlijk dat er beeldinformatie uitgehaald wordt. Hoe meer compressie, hoe lichter (minder kb) je foto wordt. Te veel compressie zorgt ervoor dat je foto’s wat vlekkerig kunnen worden. Kijk dus altijd naar een goede tussenoplossing: een zo’n licht mogelijke foto, die er nog steeds goed uitziet.

Dit bestand gebruik je eigenlijk altijd voor de foto’s op je website. Een uitzondering hierop is als je een foto wil plaatsen zonder een (witte) achtergrond. Dan is een .png bestand perfect (zie hierna).

Nb. Houdt er rekening mee dat iedere keer dat je een .jpeg bestand op je computer opent en weer sluit, er wat informatie verloren gaat.

png

.png (Portable Network Graphics)

Een .png bestand heeft als grote voordeel dat je het op kunt slaan met een transparante achtergrond. Ideaal dus voor je logo op je website of als je gebruik maakt van vrijstaande beelden. Een .png bestand is over het algemeen wat zwaarder dan een .jpg bestand, vandaar dat het niet wenselijk is om al de foto’s op je website in dit formaat te plaatsen.

gif

.gif (Graphics Interchange Format)

Ken je die bewegende plaatjes? Dat zijn dus .gif bestanden. Jaren geleden vond men het nog leuk om deze op de website te plaatsen, maar dat is nu wel achterhaald. Een website moet duidelijk zijn, zonder al te veel afleiding van waar het echt om gaat.

Je komt ze nog wel tegen in Social Media; in Facebook kun je ze bijvoorbeeld als reactie plaatsen.

Je ziet het, de keuzes voor bestanden voor op je website zijn goed te overzien: maak gebruik van .jpeg bestanden tenzij je een transparante achtergrond wilt; dan gebruik je een .png bestand.

Werk je met Adobe Photoshop? Zij hebben een artikel over de verschillende bestandsindelingen en wat je hiermee de mogelijkheden zijn.

Lees ook:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verder lezen?

Wat zijn testimonials en waar plaats je ze op je website?

Testimonials, wat zijn dat dan? Als je goed bent in wat je doet, dan wil je dat uiteraard dat je potentiële klanten dat weten. Je kunt dat zelf kunnen vertellen aan ze, maar ja, hoe komt dat over? De bezoekers van je website lezen liever van anderen dat ze door jou...

Goede foto’s zijn belangrijk; ze maken je website

Foto's zijn enorm belangrijk voor je website, ze bepalen voor een heel groot deel de sfeer en de uitstraling. Het design en je teksten kunnen nog zo goed in elkaar zitten, als je foto's niet sprekend en van slechte kwaliteit zijn, dan heeft dat consequenties voor de...

5 belangrijke plugins voor je WordPress website

Een belangrijke reden dat WordPress zo flexibel is, is de enorme keuze uit diverse plugins. Heel kort gezegd is een plugin een pakketje code dat je toe kunt voegen aan je WordPress installatie, zodat je extra functionaliteiten krijgt. Klinkt een beetje eng misschien,...

5 onderdelen die absoluut niet mogen ontbreken op jouw website

Als ondernemer ontkom je er niet aan om een website te hebben voor je bedrijf. Het is hét middel om de klanten aan te spreken die je graag aan wil trekken. Je hebt veel ruimte om je producten, diensten en iets van jezelf te laten zien. Natuurlijk wil je dat je website...

Divi Review (2021): het beste thema voor je WordPress website?

Met een keuze uit duizenden WordPress thema's, kan de zoektocht naar het geschikte thema voor jouw website een behoorlijke uitdaging zijn. Je kunt kiezen uit de gratis en freemium thema's die via WordPress zelf te downloaden zijn of een betaald thema zoeken bij een...

Wat is het verschil tussen een pagina en bericht in WordPress?

Regelmatig krijg ik de vraag wat nou het verschil tussen een pagina en een bericht is in WordPress. In eerste instantie zien ze er namelijk precies hetzelfde uit als je ze gaat maken. Of je nu op "nieuw bericht" of op "nieuwe pagina" klikt; je krijgt dezelfde...

De 3 populairste Page Builders voor WordPress

Als je zelf een WordPress website wil maken en niets van code weet, dan is het gebruik van een Page Builder om je website vorm te geven een goede oplossing. Zelf maak ik ook gebruik van een Page Builder om mijn websites te maken en wel de DIVI Visual Builder. De...

Maak zelf de mooiste social media uitingen met Canva

Je hebt iets te vertellen en dat wil je delen met de wereld. Je weet inmiddels dat een afbeelding vaak meer zegt dan alleen maar woorden en daar wil je gebruik van maken in je social media uitingen. Je hebt weinig tot geen design ervaring en ook geen Photoshop ter...

5 redenen om vandaag nog te beginnen met bloggen

Bloggen is dé perfecte manier om waardevolle content toe te voegen aan je website. Het kost je niets, behalve tijd natuurlijk, en het geeft je website èn je bedrijf echt een boost. Te vaak zie ik nog dat ondernemers niets met de blogfunctie op hun website doen. Er...

Het beste WordPress theme kiezen voor je website, hoe doe je dat?

Een WordPress theme heb je nodig om je website aan de voorkant te kunnen laten zien. Hiermee bepaal je het voorkomen, het design en de uitstraling. Zie het als een auto, die bestaat uit de technische onderdelen om de auto te laten rijden en verder te laten doen wat...

7 Stappen Voor Een Goede Voorbereiding Van Je Website

Schrijf je in om waardevolle tips & inspiratie te ontvangen. Je krijgt van mij de 7 stappen voor een goede voorbereiding cadeau!

7 stappen voor een goede voorbereiding van je website