Zie je ze weleens voorbij komen? JPG, PDF, PNG, GIF, EPS, AI, TIFF, PSD? Allemaal verschillende bestandsformaten voor afbeeldingen. Wat de verschillen zijn en hoe je ze gebruikt lees je hieronder. (Er zijn ook nog andere bestandstypen, maar dit zijn de meest gebruikte)

Afbeeldingen gebruiken voor web of print

Sommige van bovenstaande afkortingen zullen je bekend voorkomen, andere misschien wat minder. Grofweg kun je ze onderverdelen in 2 soorten bestandstypes. Deze hebben met het doel te maken waar je ze voor gebruikt.

  1. Print (Drukwerk, printen)
  2. Web (website, social media)

Afbeeldingsformaten die geschikt zijn voor print

Adobe Illustrator

.ai (Adobe Illustrator)

Een afbeeldingsbestand (illustratie) dat je maakt met Adobe Illustrator wordt standaard opgeslagen als een .ai bestand. De verschillende lagen blijven bestaan en zijn te bewerken. De illustraties worden opgebouwd met vectoren, waardoor ze schaalbaar zijn zonder kwaliteitsverlies. Een logo wordt hier vaak mee gemaakt. Een .ai bestand is vrij zwaar en zal meestal omgezet worden naar een .eps bestand om te versturen naar een klant of drukker.

Eps-bestand

.eps (Encapsulated PostScript)

Een veelzijdig bestandsformaat dat zowel gemaakt kan worden in Illustrator (vectoren) als in Photoshop (pixels). Een .eps bestand is te openen in grafische programma’s. Als je een logo hebt is het aan te raden om dit in een .eps bestand te hebben, dan is het schaalbaar en kan het voor allerlei doeleinden gebruikt worden.

pdf

.pdf (Portable Document Format)

Tja, wat kun je niet met pdf? Ideaal voor drukproeven omdat die in een lagere resolutie verstuurd kunnen worden en geschikt voor drukwerk als ze in een hoge resolutie opgeslagen worden. Je kunt ze laten downloaden (als e-book of whitepaper), je kunt ze beveiligen of laten onderteken.

psd

.psd (Photoshop Document)

In een .psd bestand kun je foto’s opmaken in lagen. Hierdoor is ontzettend veel mogelijk op creatief gebied. Het maakt de bestanden ook zwaar, vandaar dat het meestal eerst omgezet wordt naar .jpeg of .tiff voordat je het opstuurt om af te laten drukken.

tiff

.tiff of .tif (Tagged Image File Format)

Een .tiff bestand kun je opslaan zonder compressie zodat de kwaliteit van de foto hoog blijft. Hiermee is het een ideaal bestand voor drukwerk of foto afdrukken. Een .psd bestand wordt meestal opgeslagen in een .tiff bestand zonder lagen als er drukwerk van gemaakt moet worden.

Afbeeldingsformaten die geschikt zijn voor je website

jpg

.jpg of .jpeg (Joint Photographic Experts Group)

Het grote voordeel van .jpeg (of .jpg) bestanden is, dat je ze kunt comprimeren. Dat betekent eigenlijk dat er beeldinformatie uitgehaald wordt. Hoe meer compressie, hoe lichter (minder kb) je foto wordt. Te veel compressie zorgt ervoor dat je foto’s wat vlekkerig kunnen worden. Kijk dus altijd naar een goede tussenoplossing: een zo’n licht mogelijke foto, die er nog steeds goed uitziet.

Dit bestand gebruik je eigenlijk altijd voor de foto’s op je website. Een uitzondering hierop is als je een foto wil plaatsen zonder een (witte) achtergrond. Dan is een .png bestand perfect (zie hierna).

Nb. Houdt er rekening mee dat iedere keer dat je een .jpeg bestand op je computer opent en weer sluit, er wat informatie verloren gaat.

png

.png (Portable Network Graphics)

Een .png bestand heeft als grote voordeel dat je het op kunt slaan met een transparante achtergrond. Ideaal dus voor je logo op je website of als je gebruik maakt van vrijstaande beelden. Een .png bestand is over het algemeen wat zwaarder dan een .jpg bestand, vandaar dat het niet wenselijk is om al de foto’s op je website in dit formaat te plaatsen.

gif

.gif (Graphics Interchange Format)

Ken je die bewegende plaatjes? Dat zijn dus .gif bestanden. Jaren geleden vond men het nog leuk om deze op de website te plaatsen, maar dat is nu wel achterhaald. Een website moet duidelijk zijn, zonder al te veel afleiding van waar het echt om gaat.

Je komt ze nog wel tegen in Social Media; in Facebook kun je ze bijvoorbeeld als reactie plaatsen.

Je ziet het, de keuzes voor bestanden voor op je website zijn goed te overzien: maak gebruik van .jpeg bestanden tenzij je een transparante achtergrond wilt; dan gebruik je een .png bestand.

Werk je met Adobe Photoshop? Zij hebben een artikel over de verschillende bestandsindelingen en wat je hiermee de mogelijkheden zijn.

Pin It on Pinterest

Share This