Eind 2018 kwam WordPress met de nieuwe versie 5.0.

De grootste verandering èn verbetering was de introductie van de nieuwe block editor Gutenberg. Niet meer je teksten in één vlak opmaken, maar een opmaak die je met blokken kunt doen. Overzichtelijker, efficiënter en mooier (dat vind ik althans).Lees ook: 5 handige plugins om je Gutenberg block editor uit te breiden


Op 12 november heeft de 5 versie een update gehad naar 5.3 met allerlei verbeteringen en nieuwigheden. Ik zal er een paar uitlichten:

Wat is er nieuw?

De Gutenberg block editor is verder uitgebreid en verfijnd.

 1. Zo kun je nu als je op zoek bent naar een blok om in te voegen (plusje in de bovenste balk) er overheen “hooveren” en dan krijg je een voorvertoning te zien van het blok
 2. Er is een nieuw blok toegevoegd; het groepsblok. Het voordeel hiervan is dat je verschillende blokken toe kunt voegen aan een groep en deze een gekleurde achtergrond kunt geven.
 3. Voor de kolommen kun je nu een lay-out kiezen en een aangepaste breedte geven. Ook kun je de kolommen verticaal uitlijnen (voorbeeld hieronder).

Etiam rhoncus. Maecenas tempus, tellus eget condimentum rhoncus, sem quam semper libero. Maecenas nec odio et ante tincidunt tempus. Donec vitae sapien ut libero venenatis faucibus. 

WordPress Workshop Q webstudio
 • Voordeel 1
 • Voordeel 2
 • Voordeel 3
 • Voordeel 4

 1. Het tabel blok is verbeterd. Er zit nu een header,- en footersectie in en tekstuitlijning.
 2. In het galerij blok kun je nu de afbeeldingen onderling schikken.
 3. Het blok nieuwste berichten is verbeterd. Je kun er nu ook voor kiezen om een samenvatting van je content te laten zien en hoe lang die mag zijn:


 1. De lijst blokken zijn verbeterd. Je kun een lijst nu onderbreken door een foto of een voorbeeld en dan kiezen met welk nummer je het lijst blok eronder laat beginnen. (Zoals ik in dit artikel heb gedaan)
 2. Van een afbeelding kun je nu ook een cirkel maken:
9 vaak voorkomende irritaties van website bezoekers (en wat je hier aan doet)

Er zijn tevens nog een aantal verbeteringen/extra mogelijkheden voor WordPress ontwikkelaars, maar daar ga ik hier niet verder op in.

Er is een nieuw standaard WordPress thema: Twenty Twenty

Ieder jaar komt er een nieuw, standaard WordPress thema uit. Net als de 2019 versie is het Twenty Twenty thema speciaal gericht op het gebruik met de Gutenberg editor. Dit keer is er voor gekozen om een bestaand thema uit de WordPress Community hiervoor om te bouwen, nl. het Chaplin Thema van Anders Norén.

Er is een verbeterde gebruikservaring voor admins

Voor zover de WordPress 5.3 update en de -voornamelijk Gutenberg- veranderingen. Ik vind het erg mooi om te zien hoe WordPress en Gutenberg zich verder blijven ontwikkelen. Heel benieuwd wat er nog allemaal aan zit te komen.

Werk jij met de Gutenberg editor?
Wat vind je er fijn of juist niet fijn aan?

Pin It on Pinterest

Share This